Danske kommuners konkurranseutsetting øker igjen – etter år med nedgang

Anbud365: Danske kommuners konkurranseutsetting øker igjen – etter år med nedgangJacob Scharff er bransjedirektør i Dansk Industri for området offentlig-privat samarbeid, og kan konstatere at pilen igjen peker opp for kommunens konkurranseutsetting av oppgaver – målt i verdi.

Skriv ut artikkelen

Danske kommuners konkurranseutsetting – målt i verdi – stiger igjen etter flere år med jevn nedgang. Dette fremgår av «DI Analyse», en publikasjon Dansk Industri publiserer. Driverne bak utviklingen finner man på områdene helse, sosial og sysselsetting – m.a.o. er det der konkurranseutsettingen nå synes å gripe om seg.

Samarbeidet med private leverandører måles med en indikator, kalt Privat Leverandør Indikator (PLI). Den er fastsatt av Indenrigsministeriet. PLI måler andelen driftsoppgaver som er egnet for konkurranseutsetting og som private leverandører kan ivareta.

Ifølge Dansk Industri (tilsvarende NHO i Danmark) viser kommunenes regnskap for 2021 for første gang siden 2017 en stigning i samarbeidet med private leverandører – opp 0.6 prosentpoeng fra 2020. Fremgangen svarer til oppgaver av verdi ca. 1,5 milliarder.

68 av 255 mrd

Dermed løser private i Danmark nå oppgaver til en verdi av drøyt 68 milliarder. Totalt sett regner Dansk Industri med at det er oppgaver for 255 milliarder ute i kommunene som er egnet til å konkurranseutsette.

Det er områdene helse og omsorg, sosiale oppgaver og sysselsetting som er driverne bak økningen.

De ti kommunene med den største positive utviklingen er geografisk spredt og ikke begrenset til de kommuner med det allerede høyeste nivået på samarbeidet. Eksempelvis finnes kommunene Samsø og Læsø på listen – de har til sammen konkurranseutsatt en vesentlig mindre del av sine oppgaver enn Gribskov alene. Sistnevnte nærmer seg 50% konkurranseutsetting av oppgavene.

Bli den første til å kommentere på "Danske kommuners konkurranseutsetting øker igjen – etter år med nedgang"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.