Danske regioner skal spare en milliard på innkjøps-effektivisering

Anbud365: Danske regioner skal spare en milliard på innkjøps-effektiviseringFra lanseringen av økonomiavtalen 2025 mellom Kommuners Landsforening (KL) og den danske regjeringen (fra venstre) nestformann i KL, Jacob Bundsgaard, formann i KL Martin Damm og finansminister Nicolai Wammen (foto: KL).

Skriv ut artikkelen

De fem danske regionene skal i løpet av fem år til sammen spare en milliard ved å effektivisere sine innkjøp. Det fremgår av økonomiavtalen for 2025 mellom foreningen Danske regioner og den danske regjeringen. Effektiviseringskrav er det også i tilsvarende avtale mellom regjeringen og kommunene, bl.a. skal en lov kuttes og billigere klagebehandling vurderes.

I økonomiavtalen mellom regjeringen og kommunene inngår et par påtenkte forenklingsforslag som gjelder innkjøp. Det ene gjelder Klagenævnet for Udbud der det tas til orde for å sette i gang et arbeid med sikte på å kutte kostnadene spesielt for kommuner og regioner i forbindelse med behandling av klager.

Det andre tiltaket er å oppheve den såkalte tilbudsloven, eller lov om innhenting av tilbud i byge- og anleggssektoren. Formålet er å bidra til forenkling, samt øke konkurransen, heter det.

Krav om e-handel

Regjeringen og Kommunernes Landsforening (KL) er også enige om at det fra 1. januar 2025 innføres krav om e-handel på utvalgte områder innen offentlige anskaffelser.

2025 skal være et innfasingsår for å sikre gjennomføring av etablering av nødvendig støttefunksjoner. Samme enighet er oppnådd i økonomiavtalen mellom regjeringen og Danske Regioner.

De tekniske kravene vil være kompatible med eksisterende systemer så langt det er mulig. Det skal fortsatt være dialog om dette. Partene er enige om at gevinstene ved økt e-handel forblir desentralisert – mot at kostnadene forbundet med å ta dette i bruk holdes innenfor eksisterende rammer.

Effektivisering

I 2021 kjøpte det offentlige til sammen 415 mrd danske kroner. kr (inkl. mva), og det er anslått å være en storpotensial for å effektivisere offentlige anskaffelser ved å jobbe tettere sammen om bedre anskaffelser. Regjeringen og KL sier derfor ja til å fortsette arbeidet med å styrke innkjøpssamarbeidet innenfor og på tvers av offentlig sektor.

Regjeringen er også kommet til enighet med Danske Regioner om å avdekke mulighetene for mer felles innkjøp av standardvarer og tjenester innenfor og på tvers av offentlig sektor. Regionene har jobbet over en årrekke med å profesjonalisere og effektivisere sine innkjøp og har i dag modne innkjøpsorganisasjoner, slås det fast i økonomiavtalen.

Spare en mrd på fem år

Når det gjelder økonomiavtalen som skal gjelde for regionene neste år, inngått mellom Danske Regioner og regjeringen, slås det fast at regionene har et mål om å levere konkrete innkjøpsbesparelser på 1 mrd DKK i perioden 2020-2025, tilsvarende 200 millioner DKK årlig. Målet er her å skape mer helse for pengene og spillerom for regionenes økonomi. Danske Regioner bemerker i den forbindelse at ambisjonene om grønnere innkjøp kan påvirke innsparingspotensialet.

Bli den første til å kommentere på "Danske regioner skal spare en milliard på innkjøps-effektivisering"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.