Danske småbedrifter hevder seg godt i konkurranser om EU-kontrakter

Anbud365: Kan ikke begrense hvor mange hos en tilbyder som vil ha ut anbudsdokumenterI Danmark har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen mottatt en rekke henvendelser om det er lov å ta betaling for tilgang til konkurransedokumenter når mer enn én person hos en økonomisk aktør skal ha adgang anskaffelsesdokumentene. På bildet direktør Jakob Hald i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Skriv ut artikkelen

Nær annenhver danske EU-konkurranse ble i 2017 vunnet av bedrifter med mindre enn 50 ansatte. Verdien av de kaprede kontraktene pr. sysselsatt er 10 ganger større for små virksomheter med under 50 ansatte enn for de større virksomhetene. Samtidig har knapt 13% av de offentlige kontraktene som vinnes av små virksomheter verdi over 200 mill. Her er kontraktsverdien pr. ansatt høy, godt og vel 37 mill. Dette fremgår av en fersk analyse.

Analysen til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen omfatter 4860 danske kunngjøringer over EU/EØS-terskelverdiene, hvorav 2941 der det er opplysninger om kontraktsverdi. Kunngjøringene er fra perioden 2015 til og med juli 2017. Materialet er publisert i serien «Velfungerende markeder» nr. 26/2019 – «Små virksomheders andel av offentlige kontrakter».

Pr. 2017 var det omkring 46% danske EU-konkurranser som ble vunnet av små virksomheter med under 50 ansatte. Fra 2015 til 2017 er denne andelen økt med over 30%, fremgår det av analysen.  I 2015 ble 35% av konkurransene vunnet av de små, og året etter 41%.

Kontraktsverdi pr. ansatt

De små vinner også oppdrag som har en relativt stor verdi for den aktuelle virksomheten. Den offentlige kontraktsverdi pr. sysselsatt er 10 ganger større for små virksomheter med under 50 ansatte enn for de større virksomhetene.

Små virksomheter vinner gjerne EU/EØS-konkurranser som har forholdsvis lave kontraktsverdier. Andelen offentlige kontrakter som kapres av de små er høyest for konkurranser med kontraktsverdier mellom 0,5 og en million kroner. Om lag halvparten av disse konkurransene vinnes av denne leverandørgruppen.

Også relativt store kontrakter

Samtidig, heter det i analysen, er det en rekke eksempler på at virksomheter med under 50 ansatte vinner relativt store kontrakter. Eksempelvis er knapt 13% av de offentlige kontraktene som vinnes av de små virksomhetene av verdi over 200 mill. Her er kontraktsverdien pr. ansatt høy, godt og vel 37 mill.

Den gjennomsnittlige verdien av de offentlige kontraktene som er vunnet av de små virksomhetene ligger på 10.2 mill. Tilsvarende for de kontrakter som vinnes av store virksomheter er drøyt fire ganger større, ifølge analysen.

15% av den samlede kontraktsum

Den samlede verdien av kontraktene som i perioden ble vunnet av de små, utgjorde vel 12,3 milliarder, eller om lag 15% av den samlede sum av kontraktsverdier, tilsvarende 84,5 milliarder.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har også sett på hvem som vinner kontrakter som er delt opp. I analysegrunnlaget er det her 546 kunngjøringer. I 2015 og 2016 viste det seg at de små hadde vunnet en noe større andel av disse kontraktene, mens det i 2017 til en viss grad var det motsatte bildet.

Mer varer enn tjenester

Små-virksomheten har en større vinnerandel i kommunale og regionale konkurranser enn i de konkurransene som gjelder staten og offentligrettslige organer. De vinner oftere konkurranse om varekjøp enn tjenesteytelser, og de vinner flere konkurranser dersom det er åpne anbudskonkurranser. I gjennomsnitt utgjør de små virksomhetene drøyt 52% av de virksomheter som kommer på rammeavtaler – mot 40% på offentlige kontrakter generelt.

Bli den første til å kommentere på "Danske småbedrifter hevder seg godt i konkurranser om EU-kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.