Danske SMB-er krever skjerpede regler for «del opp eller begrunn»

Anbud365: Danske SMB-er krever skjerpede regler for «del opp eller begrunn»Det er avgjørende, krever SMVdanmark, at kommunene forpliktes til å koordinere på anskaffelsesområdet. På bildet Jakob Brandt, visedirektør i SMVdanmark.

Skriv ut artikkelen

Flere og flere offentlige anskaffelser vokser i størrelse – uten at det kan forklares. 75% av alle offentlige anskaffelser er ikke oppdelt i fagentrepriser og mindre kontrakter. Det hevder SMVdanmark, organisasjon for små og mellomstore bedrifter. Skal man lykkes i det grønne skiftet, må man ha med SMB-ene, heter det, og da må reglene om å «dele opp eller begrunn» skjerpes.

Også i Danmark er regjeringen i gang med å evaluere sitt regelverk for offentlige anskaffelser. SMVdanmark er med i dette arbeidet. Det er en forening for små og mellomstore bedrifter, vesentlig innenfor håndverk og tjenester for øvrig.

SMVdanmark, heter det, ønsker flere konkurranser som vekter klima høyere enn pris. For å få de riktige løsningene krever det at man handler direkte med dem som har den faglige innsikt og som kan tenke nytt. Det sikres, skriver foreningen, ved å sette oppdrag ut på anbud i fagentreprise og mindre kontrakter.

Dele opp – eller begrunn

Et av kravene deres i evalueringen er derfor at reglene for å dele opp i fagentrepriser og mindre kontrakter bør skjerpes, og at det må være mer konsekvens med i bildet når de større kontraktene skal forklares. Det er også avgjørende at kommunene forpliktes til å koordinere på anskaffelsesområdet, slik at ikke virksomhetene opplever at hver av de 98 kommunene tar sikte på å oppfinne hjulet på nytt.

Det er dokumentert, fremholder SMVdanmark at flere og flere offentlige anskaffelser vokser i størrelse – uten at det kan forklares. 75% av alle offentlige anskaffelser er ikke oppdelt i fagentrepriser og mindre kontrakter. Dermed blir den kommende revisjonen av anskaffelseslovgivningen, som skal skje ila året, desto viktigere.

Må ha med SMB-ene

Skal man lykkes i det grønne skiftet, må man ha med små og mellomstore bedrifter. Derfor er det nødvendig å dele opp i fagentrepriser og mindre kontrakter, reglene her må skjerpes og dersom det ikke skal deles opp, må det mere konsekvensvurderinger inn i begrunnelsene.

I tillegg er kravet fra SMVdanmark at kommunene koordinere på anskaffelsesområdet. Det må de forpliktes til, understreker foreningen. Virksomhetene må ikke oppleve f.eks. at hver kommune krever egen merkeordning for å dokumentere miljø- og klimaansvarlighet. Det har vi sett på avfallsområdet, heter det, og det må ikke få gjenta seg på grønne innkjøp.

Bli den første til å kommentere på "Danske SMB-er krever skjerpede regler for «del opp eller begrunn»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.