Danskene suger til seg av norske erfaringer med innovative anskaffelser

Anbud365: Danskene suger til seg av norske erfaringer med innovative anskaffelserLeder av Nasjonalt program for leverandørutvikling, Per Harbø, skal inspirere og informere om innovative anskaffelser på en stor dansk innovasjonskonferanse, i regi av Danish Life Science Cluster og Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI) – sistnevnte ledet av Pia Gjellerup.

Skriv ut artikkelen

Skal man få fart i innovasjon må private virksomheter se et marked. Ellers tar de ikke risikoen med å utvikle noe nytt. Her kan det offentlige bidra med innovative anskaffelser. Og hvordan man gjør det, har det offentlige i Danmark funnet i det norske leverandørutviklingsprogrammets måte å gjøre det på. Begeistringen er stor og interessen for å lære av norske erfaringer er en hovedsatsing for et nytt, dansk offentlig innovasjonssenter.

Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI) er et nasjonalt senter etablert i samarbeid mellom den danske regjeringen, Kommunernes landsforening og Danske Regioner som ledd i de kommunaløkonomiske avtalene i fjor. Formålet er å understøtte innovasjon i offentlig sektor – og samarbeide om innovasjon med privat sektor.

Begeistringen for hva Nasjonalt program for leverandørutvikling har fått til, er stor hos CO-PI. Senterets leder, Pia Gjellerup, uttaler på senterets nettside at noe av det mest interessant med den norske modellen er at ikke alle de offentlige partnerne behøver å forplikte seg til å kjøpe en bestemt løsning, som de ikke kjenner på forhånd.

Utvikler et stort marked

Det eneste som trengs, fremholder Gjellerup, er at en eller noen få offentlige aktører tar førertrøyen og forplikter seg til konkrete innkjøp. De øvrige offentlige partnerne skal bare forplikte seg til å stille tilsvarende krav fremover. På den måten utvikler det seg et marked der private virksomheter konkurrerer om forskjellige løsninger til en stor gruppe offentlige aktører.

I dag er de enkelte offentlige aktørene sjelden store nok til at en privat virksomhet vil ta risikoen og investere de nødvendige ressursene i et utviklingsarbeid der det skal søkes helt nye, innovative løsninger. Men når flere offentlige aktører har samme utfordring og slutter seg til noen felles krav til løsning, kan de private virksomhetene se et markedspotensial og være klare til å skape nye løsninger i samarbeid med en eller flere offentlige aktører. Det, slår Gjellerup fast, viser erfaringene fra Norge.

Stort behov for nye løsninger

Hun poengterer at modellen har vist seg å være en effektiv måte å få innovasjonsarbeidet opp i større skala. Hvis de konkrete forpliktelsene er for store fra begynnelsen, vil mange være tilbakeholdne og avvente på grunn av risikoen, og dermed er risikoen at intet skjer. Og det er nettopp det, vi ikke kan vente på, for det er et stort og presserende behov for nye løsninger, understreker hun.

Norsk på dansk innovasjons-konferanse

30. mars arrangere senteret OPI SUMMIT 2022 sammen Danish Life Science Cluster. På konferansen skal full oppmerksomhet rettes mot hvordan man kan utnytte potensialet i offentlig-privat innovasjon. Leder av Nasjonalt program for leverandørutvikling, Per Harbø, er tiltenkt en hovedrolle som keynote-taler på konferansen: «Den offentlige innkjøpsmuskel som innovasjonsdriver. Han skal også delta i en paneldebatt der tema er veien videre. Danskene har hatt mange år med gode erfaringer med offentlig-privat samarbeid, men spørsmålet er nå hvor beveger dette området seg i årene fremover, hva trengs og hvordan kommer man til målet.

Bli den første til å kommentere på "Danskene suger til seg av norske erfaringer med innovative anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.