En av fire offentlige kroner til konkurranseutsetting

Anbud365: En av fire offentlige kroner til konkurranseutsettingDen høyeste grad av konkurranseutsetting i danske kommuner finner man på områdene trafikk og infrastruktur (over 50 %), mens tilsvarende på områdene sosial og sysselsetting er 25 %.

Skriv ut artikkelen

I Danmark konkurranseutsetter det offentlige for rundt regnet 100 milliarder i året. Med små skritt øker andelen år for år. Men det er langt fram til potensialet, som er på nær 400 milliarder, viser en nylig fremlagt statusrapport.

Hvert år gir Konkurrence– og Forbrugerstyrelsen i Danmark ut en rapport over status for konkurranseutsettingen i det offentlige, så også for 2014: «Status for offentlig konkurrence». Den ble offentliggjort for kort tid tilbake. Her kan man lese at det offentlige konkurranseutsatte 25,4 % av de oppgavene som egner seg for slikt. Det er opp 0,3 prosentpoeng fra året før.

Det dreier seg om store tall. Til sammen ble det i 2014 konkurranseutsatt for 100 milliarder danske kroner, der kommunene sto for knapt 60 milliarder. Totalt sett mener Konkurrence– og Forbrugerstyrelsen at det kan konkurranseutsettes for 391 milliarder kroner.

Stort potensial

Potensialet er altså langt større for konkurranseutsettingen, ifølge rapporten. Det samlede tallet dekker over store forskjeller, og det er langt fra de kommuner og regionene som konkurranseutsetter mest – til dem som konkurranseutsetter minst.

Relativt sett er det staten som har den største andelen konkurranseutsetting – 28,8 %, opp 0,1 fra 2013. Dernest kommer kommunene med 26,4 %, opp 0,4 fra 2013. Regionene står for en andel på bare 20,3 %, som er opp 0,3 prosentpoeng.

Variasjonene er store – i kommunesektoren ligger andelene konkurranseutsetting mellom 18,7 og 46,7 %, og i regionene mellom 17,9 og 23,4 %. I staten er det minst andel konkurranseutsetting i Udenrigsministeriet –  18,7 %, mot 58,5 % i det som i 2014 var Klima, Energi og Bygningsministerium.

Bli den første til å kommentere på "En av fire offentlige kroner til konkurranseutsetting"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.