Etterlyser kunnskap om hvilke grønne kjøp som gir best effekt for pengene

Anbud365: Etterlyser kunnskap om hvilke grønne kjøp som gir best effekt for pengeneThomas Kastrup-Larsen, formann i arbeidsmarkeds- og borgerserviceutvalget i Kommunernes Landsforening (KL), skriver artikkel om danske kommuner og grønne innkjøp (foto: Simon Wedege Petersen).

Skriv ut artikkelen

Danske kommuner etterlyser kunnskap som kan understøtte de grønne innkjøpene de gjør lokalt. Ikke alle tiltak har samme effekt, og kunnskap om hva som gir mest effekt for pengene er viktig. Dette skriver en sentral, kommunal tillitsvalgt i den danske søsterorganisasjonen til KS. Men kommunene i vårt naboland i sør er godt i gang. Ni av ti kommunale innkjøpssjefer mener de kjøper mer grønt i dag enn for tre år siden.

Thomas Kastrup-Larsen, som er formann i arbeidsmarkeds- og borgerserviceutvalget i Kommunernes Landsforening (KL) har i en artikkel tatt for seg kommunenes innsats for grønne innkjøp. Artikkelen er bl.a. publisert på altinget.dk.

Tiltakene som gjøres, varierer fra kommune til kommune, slår han fast, fordi: Det er avgjørende at kommunene har mulighet til forskjellig fokus for å sikre eierskap i den enkelt kommune og for å prioritere i overensstemmelse med lokale behov.

Mangler kunnskap

Men mange grønne tiltak har nødvendigvis ikke samme effekt, og derfor er det viktig å ha kunnskap som kan understøtte prioriteringer av de grønne valgene lokalt. Det er et redskap på innkjøpsområdet som kommunene mangler i dag.

Vi mangler generelt, skriver artikkelforfatteren, kunnskap om hvor man kan oppnå mest CO2-reduksjon for pengene. Hvilken vei er den grønneste? Er det gjennom innkjøp av belysning eller arbeidstøy at kommunen på beste måte kan sette fart på den grønne omstillingen, spør han. I flere tilfeller koster bærekraft stadig mer, og det utgjør en barriere når grønne valg skal tas.

Innkjøpsmuskelen

Av disse grunnene tar kommunen sin beslutning om bærekraftige innkjøp med den nødvendige respekt for bærekraft i egen drift. Det er en balanse, fordi innkjøpsmuskelen også kan benyttes som løftestang for å oppnå bedre kvalitet og skape handlingsrom, heter det i artikkelen.

Sist høst kom den danske regjeringen med en ny strategi for å understøtte en felles retning for grønne innkjøp i det offentlige. Ifølge Kastrup-Larsen arbeider kommunen allerede med en del av de områdene som regjeringen la vekt på i strategien. Det gjelder bl.a. bilkjøp, matvarer og transporttjenester. En undersøkelse blant kommunale innkjøpssjefer som KL nylig har gjennomført viser at 76% av sjefene stiler grønne krav. 89% av dem mener dessuten at kommunene samlet sett kjøper inn mer grønt i dag enn for tre år siden.

Må ta dialogen med markedet

Artikkelforfatteren mener at det hverken er bruk for krav eller bindende målsettinger for å få kommunenes innkjøp til å heve seg til neste nivå. Kommunene har selv satt miljø og klima på dagsordenen og vil gjerne samarbeide om å gjøre innkjøpene enda mer bæredyktige. Det krever også at kommunene og leverandørmarkedet tar dialogen om de grønne løsninger.

Bli den første til å kommentere på "Etterlyser kunnskap om hvilke grønne kjøp som gir best effekt for pengene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.