Fem innkjøpskrav skal bidra til at Danmark når sine utslippskutt-mål

Anbud365: Fem innkjøpskrav skal bidra til at Danmark når sine utslippskutt-målDet offentlige er med sin store innkjøpsmuskel et enormt viktig område å se hen til når vi skal redusere Danmarks utslipp av CO2, sier Morten Jung, markedssjef i Dansk Erhverv.

Skriv ut artikkelen

Skal Danmark nå sine mål for reduksjon av CO2-utslipp, må offentlige anskaffelser på banen. Det mener Dansk Erhverv, som har lagt frem fem forslag til hvordan det offentliges innkjøp kan bidra til utslippskuttene. Bindende kuttmål, bruk av funksjonskrav og etablering av innkjøpsutdannelse på høyt nivå er noen av kravene.

Næringsorganisasjonen Dansk Erhverv representerer 16 000 medlemsvirksomheter og mer enn 100 bransjeforeninger. I sitt notat, «Grønne og klimarigtige offentlige indkøb», skriver de at deres medlemsundersøkelse nylig viser at 75% av medlemmene hilser det velkommen at det offentlige bruker krav til klima og miljø i sine anskaffelser.

Danmark kjøper årlig inn for drøyt 380 milliarder danske kroner, som svarer til nær 17% av landets BNP. Det er også en klimalov i vært naboland i sør, og av den fremgår det at CO2-utslipp skal være redusert med 70% i 2030. Men, heter det, det er i dag intet direkte krav om at den offentlige sektorens innkjøp skal bidra til denne reduksjonen. Bruken av grønne krav er i høy grad basert på frivillighet.

Bindende klimamål

Dette er noe av bakgrunnen for at Dansk Erhverv foreslår at det skal settes bindende klimamål i det offentliges innkjøp for reduksjon av drivhusgass-utslippene. Utviklingen i bruken av disse kravene skal overvåkes, og hvert år skal det legges frem en rapport – basert på en måling – hvordan kommuner, regioner og staten lever opp til målsettingene.

Grønne krav skal inngå som en såkalt konkurranseparameter i anskaffelsene. Dermed kan evalueringen ta utgangspunkt i tilbyders evne til å levere grønne, innovative løsninger, skriver Dansk Erhverv.

Samtidig ønsker næringsorganisasjonen at det utvikles en «Positivliste for solide standarder og metoder fir klimaberegninger». Dette skal sikre ensartet bruk og forståelse mellom leverandører/tilbydere og offentlige innkjøpere.

Totalomkostninger og funksjonskrav

50% av anskaffelsene skal foregå med bruk at totalomkostninger og funksjonskrav, foreslår Dansk Erhverv, som ønsker at det skal vedtas en felles offentlig målsetting om at en så stor andel av alle innkjøp senest i 2025 skal bruke dette. Det vil fremme innovative anskaffelser.

Det femte kravet er at det skal etableres en innkjøpsutdannelse på høyt nivå – både for offentlige og private. Den skal forankres på universitetsnivå innenfor kontraktstyring, anskaffelse og kontraktsrett, og være ECTS-berettiget. ECTS er det europeiske system for merittoverføring og -akkumulering, som sammenligner vekt og karakter på kurs på universitets- og høyskolenivå på tvers av land og institusjoner.

Bli den første til å kommentere på "Fem innkjøpskrav skal bidra til at Danmark når sine utslippskutt-mål"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.