Fire næringslivs-forslag til klimamål og – krav i offentlige innkjøp

Anbud365: Fire næringslivs-forslag til klimamål og – krav i offentlige innkjøpDe offentlige innkjøpsmusklene kan bli en katalysator for grønn innovasjon og støtte næringslivets utvikling av nye grønne løsninger, skriver næringslivsorganisasjonen Dansk Erhverv i en rapport. På bildet organisasjonens adm.dir. Brian Mikkelsen (foto: Helle Moos).

Skriv ut artikkelen

Det mangler klimamål for offentliges innkjøp og det mangler grønne krav i innkjøpene. Bruken av grønne krav i den offentlige sektorens innkjøp er i høy grad basert på frivillighet og manglende felles standarder og målemetoder. Dermed får ikke leverandørene reelt insitament til å levere grønn innovasjon eller klimavennlige løsninger når de lager tilbud i offentlige anbud. Det skriver næringslivsorganisasjonen Dansk Erhverv og lanserer fire forslag til å rette opp tingenes tilstand.

I rapporten «Verdens bedste til grøn omstilling» presenterer Dansk Erhverv 18 konkrete forslag. Det dreier seg om avbyråkratisering og regelforenkling i klimapolitikken. Samtidig etterlever utspillet og forslagene den danske klimalovens prinsipper om størst mulig omkostningseffektivitet, sosial balanse og grønn konkurranseevne.

Muskel med potensial

Blant de 18 forslagene er også offentlige anskaffelser. I 2019 utgjorde Danmarks samlede offentlige innkjøp 356,7 mrd, eller 15% av Danmarks BNP. Der er dermed potensial for, heter det, at de offentlige innkjøpsmusklene kan bli en katalysator for grønn innovasjon og støtte næringslivets utvikling av nye grønne løsninger. Grønne og mer klimariktige offentlige innkjøp sikrer ressurseffektivitet i dag, men også et konkurransedyktig næringsliv i morgen.

Men det mangler klimamål for det offentlige innkjøp og forbruk, skriver Dansk Erhverv i rapporten, og det mangler grønne krav i innkjøpene. For bruken av grønne krav i den offentlige sektors innkjøp er i dag i høy grad basert på frivillighet og manglende felles standarder og målemetoder. Det betyr at bedriftene reelt ikke har et insitament til å levere grønn innovasjon eller klimavennlige løsninger i utformingen av tilbud i offentlige anbud.

Fire forslag

På denne bakgrunn lanserer Dansk Erhverv fire forslag:

  • Bindende klimamål for reduksjon av drivhusgassutslipp fra offentlige innkjøp og forbruk på f.eks. 70% i 2030, basert på ens kriterier, som omfatter hele klimaavtrykket i og utenfor for Danmark.
  • Grønne krav skal inngå som konkurranseparameter i alle offentlige anbud. Klima- og miljøkrav skal som utgangspunkt inngå som konkurranseparameter, og tilbyderes evne til å levere innovative grønne løsninger skal dermed evalueres. Fravikes dette, skal det være en forklaring, f.eks. på bakgrunn av en markedsanalyse.
  • Utvikling av harmoniserte klimadata samt positivliste for klimastandarder til klimaberegninger, som kan sikre en ensartet bruk for bedrifter og offentlige innkjøpere. Positivlisten skal bruke solide og bredt aksepterte kriterier til å velge ut sine anbefalte standarder, som anerkjennes i EU, internasjonalt ellers, samt innenfor bransjer og sektorer, og være i tråd med de overordnede kriterier for avstemming av klimaavtrykket.
  • 50% av anbud i 2025 skal ta utgangspunkt i totalomkostninger og funksjonskrav.

Bli den første til å kommentere på "Fire næringslivs-forslag til klimamål og – krav i offentlige innkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.