Full leverandør-forvirring om beregning av klimatall i grønne innkjøp

Anbud365: Full leverandør-forvirring om beregning av klimatall i grønne innkjøpProblemet med det offentliges grønne innkjøp er at det er så stor usikkerhet om metoder og beregninger at potensielle leverandører risikerer å bruke store ressurser på å utvikle løsninger som likevel ikke kan brukes, konstaterer sjefkonsulent Andreas Børresen i Dansk Erhverv.

Skriv ut artikkelen

Det må komme en offisiell melding fra myndigheten om hvilken metode som skal benyttes som beregningsgrunnlag for de klimatall det offentlige ønsker. Nå varierer så vel krav som utformingen av krav fra den ene offentlige oppdragsgiveren til den neste. Leverandører til det offentlige i Danmark krever nå at det ryddes opp i dette. Og de får støtte fra næringslivsforeningen Dansk Erhverv, som i tillegg er redd for at det bare er de store bedriftene som har ressurser til å tilpasse seg slike forhold i det offentliges innkjøp.

De offentlige innkjøperne skal bidrar til å sikre at varene, produksjonen og leveransene belaster klimaet minst mulig. Dansk Erhverv mener at det da er opplagt å kjøpe flere av produktene på nettet. Hvis innkjøperne handler via nettet og generelt benytter digitale kanaler, kan det sette i gang en grønn forandringsmotor. Online er det mange gode muligheter for å beregne klimaavtrykk, søke etter grønne produkter, velge klimavennlig levering, sier sjefkonsulent Andreas Børresen i Dansk Erhverv.

Bedriftene vil, heter det, gjerne både utvikle løsninger som støtter den grønne omstillingen, og leve opp til myndighetenes krav. Problemet er at det er så stor usikkerhet om metoder og beregninger at de risikerer å bruke store ressurser på å utvikle løsninger som likevel ikke kan brukes. En konsekvens kan da være at noen vil gi opp med å investere i de nødvendige digitale ressursene.

Umulig for leverandørene

Dessverre opplever mange av de bedriftene som selger til det offentlige, at det så å si er umulig å regne ut hvilke krav de forskjellige offentlige oppdragsgivere stiller og hvordan eksempelvis Co2-avtrykket skal beregnes, følge Børresen.

En dansk stor-leverandør til det offentlige er matgrossisten Hørkram. Der savner man en offisiell melding fra myndigheten om hvilken metode som skal benyttes som beregningsgrunnlag for de klimatall som det offentlige ønsker. Det vil sikre at vi ikke risikerer å måtte gjøre arbeidet om igjen, men i stedet bruke kreftene til å arbeide for det grønne innkjøp.

Utfordring for de mindre

Bedriften GardinLis med 35 ansatte leverer markiser, solavskjerminger og gardiner til det offentlige. De opplever at de grønne kravene varierer fra kommune til kommune. Hvis vi leverer et tilbud hvor vi f.eks. fremhever at man kan velge leveranser i el-biler, er det sjelden at det etterspørres på samme måte i andre anskaffelser. Det er vanskelig for dem å forberede seg på å være en grønn leverandør og enda verre å våge å investere i grønne tiltak som vi forventer å bli etterspurt i kommune-Danmark. Dette har medført at de har avstått fra å delta i konkurranser fordi de ikke er gearet på forskjellige grønne krav.

Sjefskonsulenten i Dansk Erhverv mener det er et stort behov for felles metode og standarder. Det er uheldig dersom det bare er de store bedriftene som har ressurser til å tilpasse seg det offentliges innkjøp, understreker han.

Bli den første til å kommentere på "Full leverandør-forvirring om beregning av klimatall i grønne innkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.