Gikk fra oppdragsgiver til vinneren før kontrakttildeling – ingen reaksjon

Anbud365: Gikk fra oppdragsgiver til vinneren før kontrakttildeling – ingen reaksjonKlagenævnet for Udbud med en sak om hva som er passende foranstaltninger ved interessekonflikter.

Skriv ut artikkelen

At en ansatt skifter jobb fra oppdragsgiver til den virksomheten som vinner konkurransen, og at jobbskiftet skjer før kontraktstildelingen, vekker oppsikt i Danmark. Likeledes at vinneren, etter å ha fått kontrakten, innrømmes en vesentlig kontraktsendring. Klagenævnet for Udbud slår fast at oppdragsgiveren har opplyst om jobbskiftet på en måte som tilfredsstiller regelverkets krav om «passende foranstaltning» for å avhjelpe interessekonflikter, og lar det bli med det.

Saken, som omtales på udbudsmedia.dk, handler om en anskaffelse i regi av Aarhus kommune etter det såkalte «light-regimet» i den danske anskaffelsesloven. Vinneren av kontrakten var en virksomhet under stiftelse, som skulle være operatør for Internet Week Danmark i årene 2021-2024.

En av konkurrentene klaget allerede før kontrakttildeling bl.a. på det forhold at en av de ansatte hos oppdragsgiver ble ansatt hos virksomheten under stiftelse før det ble klart at denne virksomheten vant konkurransen. Den aktuelle medarbeideren var ansatt i den avdelingen hos oppdragsgiver som forberedte samme oppgave som var tema i anskaffelsen. Vedkommende var fremdeles ansatt der mens konkurransegrunnlaget var under forberedelse, ifølge klagen.

Utilbørlig konkurransefordel

Klagerne mente da at medarbeideren hadde hatt en så sentral rolle i forberedelse av konkurransen at jobbskiftet gjorde at konkurransens vinner hadde en utilbørlig konkurransefordel.

Da saken kom til Klagenævnet for Udbud slo man der fast at anskaffelsesreglene ikke var brutt, selv om klageorganet konstaterte at klagerens synspunkter kunne ha noe for seg. Imidlertid hadde oppdragsgiveren latt alle relevante synspunkter tilflyte samtlige tilbydere samtidig, og vinnerens mulige tidsmessige fordel var hverken kommet til uttrykk i evalueringen eller hadde foranlediget tilbyderne til å be om ytterligere tilbudsfrist.

Advokat-kommentar

I en kommentar fra Advokatfirmaet Bird & Bird heter det at oppdragsgiver av de grunnene som Klagenævnet peker på, neppe kan gjøre mer og dermed normalt har foretatt de nødvendige foranstaltningene. Likevel sitter man igjen som leser med en fornemmelse av at den tidligere medarbeideren har medført en utilbørlig konkurransefordel, uten at det riktignok kan kvalifiseres. Fornemmelsen oppstår særlig som følge av rekkefølgen av faktiske forhold: Medarbeideren kommer til vinneren før kontrakten tildeles, vinneren endre opp med å gi det beste tilbudet og dermed vinne kontrakten. Deretter ber vinneren om en endring i kontrakten.

Spørsmålet er hvorfor vinneren ikke bad om denne endringen undervis i anskaffelsesprosessen, heter det fra advokatene. Man kan godt oppfatte det som et uttrykk for et ualminnelig godt kjøpmannskap at man som nystiftet virksomhet med det ene formål å drive Internett Week Danmark kan få oppdragsgiver til å foreta en for denne virksomheten en tilsynelatende meget vesentlig endring av kontrakten.

Bli den første til å kommentere på "Gikk fra oppdragsgiver til vinneren før kontrakttildeling – ingen reaksjon"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.