Kaffe produsert under slaveliknende forhold

Anbud365: Kaffe produsert under slaveliknende forholdEn av kaffeleverandørene som uttaler seg i rapporten, forteller at han bestreber seg på å påvirke kunden til å velge sertifisert kaffe.

Skriv ut artikkelen

En fersk dansk rapport slår alarm: Det offentlige i Danmark kjøper kaffe som kan være produsert under slaveliknende forhold. EU–forbudte sprøytemidler påføres dessuten uten lovlige beskyttelsesutstyr. Ved å kjøpe sertifisert kaffe kan slikt unngås, men hos de danske regionene er bare en prosent av den innkjøpte kaffen sertifisert.

I sin rapport, «Bitter kaffe», skriver Danwatch at danske kommuner og regioner hvert år kjøper kaffe for tosifrede millionbeløp. I arbeidet med rapporten har Danwatch gjennomgått alle offentlige anbudskonkurranser for innkjøp av kaffe over 500 000 kroner i perioden januar 2012 til mars 2015. Anskaffelsene omfatter 37 kommuner, alle regionene og en lang rekke andre offentlige institusjoner.

Største delen av kontraktene er vunnet av fire kaffeleverandører, som alle har kjøpt kaffe fra en eller flere mellomhandlere som har solgt kaffe fra plantasjer med slaveliknende forhold, skriver Danwatch i sin rapport. Flere av kaffeleverandørene uttaler i rapporten at de ikke kan garantere at deres kaffe er fri for bønner plukket under slike forhold.

Livsfarlige sprøytemidler

Likeledes kan kaffe som kommuner og regioner serverer, risikere å være produsert av arbeidere som påfører livsfarlige pesticider, som er forbudt i EU, ifølge rapporten. De bruker ikke forskriftsmessige beskyttelsesutstyr. Sprøytemidlene kan delvis unngås ved å kjøpe sertifisert kaffe, men når danske regioner kjøper kaffe til landets hospitaler, er under en prosent sertifisert. Det betyr 1.6 av i alt 282 tonn kaffe over en treårsperiode. Danwatch har fått omfanget etter innsyn i et kontraktbilag som gjelder kaffeleveranse etter kontrakt der foreningen Danske Regioner er part.

Den største enkeltstående offentlige kontrakt på kjøp av kaffe er en avtale regionene har inngått, og som gjelder fra 2014 til 2017. Den er på 45 millioner. Denne kaffen blir bl.a. drukket på danske sykehus, skriver Danwatch, som ikke har fått konkret svar fra den aktuelle kaffeleverandøren om han kan garantere at arbeiderne på plantasjen bruker påkrevet beskyttelsesutstyr når de påfører pesticider. 

Skjerpede krav fra det offentlige?

En av kaffeleverandørene som uttaler seg i rapporten, forteller at han bestreber seg på å påvirke kunden til å velge sertifisert kaffe. Når det gjelder de offentlige innkjøpere av kaffe har imidlertid disse bestrebelsene «vært oppoverbakke», ifølge rapporten. Leverandøren har som mål på sikte utelukkende å kjøpe kaffe fra sertifiserte plantasjer.

Innkjøpssjefen i Region Syddanmark lover i rapporten varsler skjerpede krav heretter, mens Kommunernes Landsforening ikke har villet kommentere rapporten.

Bli den første til å kommentere på "Kaffe produsert under slaveliknende forhold"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.