Kaller nytt EU–skjema for et administrativt monster

Anbud365: Kaller nytt EU–skjema for et administrativt monsterEt administrativt monster, kaller Håndværksrådet det nye egenerklæringsskjemaet ESPD. Ane Buch er rådets adm.dir.

Skriv ut artikkelen

Danske småbedrifter raser over det nye egenerklæringsskjemaet ESPD som skal fylles ut når man gi tilbud i en offentlig anbudskonkurranse. Et administrativt monster, kaller Håndværksrådet skjemaet.

Europakommisjonen har laget et egenerklæringsskjema for bedrifter som vil delta i offentlige anbudsrunder i Europa. Skjemaet kan brukes straks EUs reviderte innkjøpsdirektiv fra 2014 er gjennomført i nasjonal rett. I dagligtale omtales skjemaet ofte som ESPD, som står for ”European Single Procurement Document”. eESPD er den elektroniske versjonen av standardskjemaet.

Danske Håndværksrådet kaller det nye skjema et «administrativt monstrum»: – Her skal de skrive om de er dømt for terrer, menneskehandel og hvitvasking hvis de ønsker å prekvalifisere seg i en kommunal anbudskonkurranse, heter det i en pressemelding.

Dypt innviklet

Rådet ber erhvervs– og vækstminister Troels Lund Poulsen ta skjemaet opp med sine europeiske kollegaer. Danskene har hatt anskaffelseslov bygget på de nye EU–direktivene siden 1. januar i år, og Håndværksrådet hevder at ESPD har utløst et ramaskrik i næringslivet.

– Mange av rubrikkene er dypt innviklet, heter det. Noen har måttet hente hjelp fra advokater og andre rådgivere, og det betyr at kostnadene ved å levere tilbud til det offentlige blir tårnhøye, skriver rådet i sin pressemelding.

Foreløpig dokumentasjon

Egenerklæringsskjemaet skal fungere som foreløpig dokumentasjon for at leverandøren oppfyller kvalifikasjonskravene og eventuelle utvelgelseskriterier, og at det ikke foreligger grunner for avvisning. Oppdragsgiveren vil bare være forpliktet til å innhente dokumentasjonsbevis fra den valgte leverandøren for å kontrollere om egenerklæringen er utfylt korrekt.

Oppdragsgiveren kan imidlertid på ethvert tidligere tidspunkt i løpet av prosedyren be tilbyderne om å fremlegge alle eller deler av støttedokumentene hvor dette er nødvendig for å sikre en korrekt gjennomføring av prosedyren. Hovedformålet med innføringen av standardformularet er å redusere administrative byrder for oppdragsgivere og leverandører.

I de fleste konkurransegjennomføringsverktøy

Standardformularet blir etter hvert oversatt til norsk. Over tid forventes det at egenerklæringsskjemaet vil være tilgjengelig i de fleste konkurransegjennomføringsverktøy.

Gjennom den nye forskriften om offentlige anskaffelser blir det obligatorisk å benytte standardformularet ved anskaffelser etter del III (anskaffelser over EØS-terskelverdiene). Det blir også obligatorisk å bruke standardformularet ved anskaffelser etter den nye forsyningsforskriften.

Bli den første til å kommentere på "Kaller nytt EU–skjema for et administrativt monster"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.