Kan ikke begrense hvor mange hos en tilbyder som vil ha ut anbudsdokumenter

Anbud365: Kan ikke begrense hvor mange hos en tilbyder som vil ha ut anbudsdokumenterI Danmark har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen mottatt en rekke henvendelser om det er lov å ta betaling for tilgang til konkurransedokumenter når mer enn én person hos en økonomisk aktør skal ha adgang anskaffelsesdokumentene. På bildet direktør Jakob Hald i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Skriv ut artikkelen

Oppdragsgiveren skal gi gratis, direkte og ubegrenset elektronisk tilgang til konkurransegrunnlaget, heter det i det norske regelverket for offentlige anskaffelser. Etter Nærings- og fiskeridepartementets oppfatning følger det av kravet at oppdragsgiver ikke kan begrense hvor mange hos den enkelte leverandør/tilbyder som kan hente ut den ønskede dokumentasjonen. I Danmark er det kommet så mange klager på et slikt betalingskrav at myndighetene der har måttet reagere.

Essensen i så vel danske som norske regler er at oppdragsgiveren skal gi gratis, direkte og ubegrenset elektronisk tilgang til konkurransegrunnlaget. Kunngjøringen eller invitasjonen skal inneholde internettadressen der konkurransegrunnlaget er tilgjengelig.

I et tips til Anbud365 for en tid tilbake ble det hevdet at mange har merket seg at flere KGV-leverandører ikke gjør det lett å hente ut konkurransegrunnlag som skal være «gratis, direkte og ubegrenset» tilgjengelige. Anbud365 spurte de store KGV-leverandører, og fikk til svar at de tilbyr gratis, direkte og ubegrenset tilgang til konkurransegrunnlag i sine løsninger.

I Danmark

I Danmark har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen mottatt en rekke henvendelser fra bransjeorganisasjoner, private virksomheter og innkjøpsrådgivere om det er i pakt med anskaffelsesreglene at leverandører av elektroniske anskaffelsesplattformer krever betaling dersom mer enn én person hos en økonomisk aktør skal ha adgang anskaffelsesdokumentene.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vurdering er at det også er i strid med anskaffelsesreglene å begrense den gratis adgangen til dokumentene til én person hos tilbyder og den som ellers søker oppå dokumentene. I så fall, heter det, er det ikke tale om direkte og vederlagsfri tilgang.

Overtredelse av reglene i Danmark kan bringes inn for Klagenævnet for Udbud.

Det er, skriver Konkurrence- og forbrugerstyrelsen, derimot ikke i strid med reglene å kreve betaling for funksjonaliteter mv., som ikke er en forutsetning for å vurdere eller delta i en konkurranse.

I den norske forskriften

Anbud365 forela Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vurdering for Nærings- og fiskeridepartementet, som svarte slik:

«Det følger av anskaffelsesforskriften § 14-3 første ledd at oppdragsgiveren skal gi gratis, direkte og ubegrenset elektronisk tilgang til konkurransegrunnlaget. Hva som ligger i kravet til “gratis, direkte og ubegrenset elektronisk tilgang” er nærmere beskrevet i departementets veileder til reglene om offentlige anskaffelser punkt 19.4. Her fremgår det at kravet om direkte og ubegrenset tilgang innebærer at det ikke må etableres noen skranker eller hindringer for leverandørenes tilgang til eller muligheter til å laste ned konkurransegrunnlaget. Etter departementets oppfatning følger det av kravet om ubegrenset tilgang at oppdragsgiver ikke kan begrense hvor mange hos den enkelte leverandør/tilbyder som kan hente ut den ønskede dokumentasjonen.»

Bli den første til å kommentere på "Kan ikke begrense hvor mange hos en tilbyder som vil ha ut anbudsdokumenter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.