Kommuner og private i Danmark på kollisjonskurs i offentlig-privat samarbeid

Anbud365: Kommuner og private i Danmark på kollisjonskurs i offentlig-privat samarbeidKonsulent Peter Thingholm Kristoffersen og studentmedarbeider Signe Tellier Christensen i Dansk Industri har skrevet en analyse av kommunenes bruk av private leverandører, slik næringslivet ser det.

Skriv ut artikkelen

Omfanget av danske kommuners samarbeid med private bedrifter falt i år for tredje år på rad. Samtidig avdekker en omfattende undersøkelse utført av Dansk Industri at næringslivet – for annet år på rad – mener samarbeide med kommunene er blant det aller viktigste for fremtidig vekst og arbeidsplasser. Med andre ord er kommunene og private leverandører tilsynelatende på kollisjonskurs i dette spørsmålet.

Analysen i regi av Dansk Industri henter sitt materiale fra foreningens årlige undersøkelse av den lokale næringslivsvennlighet. Årets undersøkelse er den 12. i rekken, over 7700 bedrifter er med i undersøkelsen og svarprosenten representerer 11% av den samlede arbeidsstyrken i dansk privat sektor.

Selv om kommunenes samarbeid med private er for nedadgående skal man dømme etter de siste målingene, mener bedriftene i undersøkelsen – for annet år på rad – at kommunenes bruk av private leverandører bør være en prioritet for å sikre vekst og arbeidsplasser også i tiden fremover, mener bedriftene. Spørsmålsstillingen gjaldt hva som en kommune bør prioritere øverst hvis den skal styrke næringslivets vekstmuligheter fremover. Litt i underkant av 20% av de spurte svarer bruk av private leverandører, som sammen med arbeidskraft – og infrastruktur og transport er «topp tre» i svarene på dette spørsmålet.

De mindre bedriftene

Det er særlig de mindre bedriftene, som angir, at bruken av private leverandører er viktig for at styrke veksten i kommunene i tiden fremover, heter det. Ca. 20% av de med 1-10 ansatte mener kommunens bruk av private leverandører som et viktig redskap til fremtidig vekst. For bedrifter med 51-100 ansatte er det 12%, med 101-250 ansatte litt under 10% og for de store – med mer enn 250 ansatte – er det ca. 13%.

Forskjellene mellom bedriftene baserer seg ikke bare på deres størrelse, men det er også geografisk variasjon. Den høyeste svarandel på dette spørsmålet fins nord på Jylland, på Fyn og deler av Sjælland – varierende fra 19,3% til 21,4%. Forskjellen mellom de områdene som prioriterer bruk av private leverandører til formålet høyet og lavest er 6,4 prosentpoeng.

Bli den første til å kommentere på "Kommuner og private i Danmark på kollisjonskurs i offentlig-privat samarbeid"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.