Konkurranseutsetting har overveiende negativ virkning på medarbeiderne

Anbud365: Konkurranseutsetting har overveiende negativ virkning på medarbeiderneOle Helby Petersen, lektor, ph.d., Roskilde Universitet, er en av fire forskere som står bak en delrapport fra prosjektet ”Dokumentation af effekter ved konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver”.

Skriv ut artikkelen

Konkurranseutsetting av offentlige oppgaver har på kort sikt en overveiende negativ virkning for medarbeiderne. Det fremgår av en dansk forskningsrapport. Her er tidligere publisert dokumentasjon analysert. Av ti tilfredsstillende studier som tar for seg virkninger for medarbeiderne, peker alle entydig på forringede forhold.

Fire danske forskere er med i et prosjekt ledet av Roskilde universitet som har som formål å dokumentere virkninger ved konkurranseutsetting av offentlige oppgaver. I en delrapport tar man bl.a. for seg dokumenterte virkninger for medarbeiderne.

Rapporten presenterer resultatene av en systematisk forskningsoversikt over studier av virkninger av konkurranseutsetting publisert i perioden 2011–2014 (2014–rapporten). Oversikten er en oppdatering av en tidligere rapport fra 2011, som gjennomgikk publiserte undersøkelser om temaet i perioden 2000 – 2011 (2011–rapporten). Rapportene inkluderer alle studier som er publisert i perioden. Det, heter det, gjør det mulig å få et samlet overblikk over forekomsten av virkninger både i Danmark og internasjonalt.

Overveiende negative

En av konklusjonene er at resultatene når det gjelder virkninger for medarbeiderne, er litt mer entydige enn for de økonomiske og kvalitetsmessige virkningene.  I begge rapportene dokumenteres det overveiende negative konsekvenser for medarbeiderne som følge av konkurranseutsettingen. Det er snakk om et høyere arbeidstempo og en større usikkerhet i ansettelsesforholdet.

I enkelte studier er det indikasjoner på at jobbtilfredsheten og motivasjonen normaliseres igjen når virksomheten vender tilbake til normal drift etter en runde med konkurranseutsetting. Det er imidlertid også indikasjoner på at arbeidstempoet er hyere og lønnen forblir lavere også på lengre sikt, fremgår det av rapporten.

Trenger sikrere kunnskap

Forskerne bak rapporten understreker at det er behov for sikrere kunnskap om medarbeidervirkningene i form av objektive effektmål og en måling av samme virkningene på lengre sikt.

I forskningsoversikten deres inngår 10 metodisk tilfredsstillende studier som analyserer medarbeiderrelaterte virkninger. Tre av disse omhandler danske, resten utenlandske forhold. Alle de ti studiene peker entydig på dårligere medarbeiderforhold ved konkurranseutsetting, ingen studier viser forberede forhold for medarbeiderne. Tre viser riktignok ingen eller blandede virkninger, mens sju viser forringende forhold. Det er ingen forskjeller mellom de danske og de internasjonale studiene her.

Subjektive og objektive forhold

Konklusjonene er de samme i 2014– som i 2011–rapporten. Forhold som måles i en overvekt av studiene fra 2014–rapporten, er medarbeidernes subjektive tilfredshet, stress og jobbtrivsel. Færre studier måler objektive forhold, så som lønn, pensjon og sykedager, hvilket som utgangspunkt er mer pålitelige data, fremgår det av rapporten fra 2011–2014. Det er dessuten en tendens til primært å måle kortsiktige effekter, mens de langsiktige sjelden måles.

Bli den første til å kommentere på "Konkurranseutsetting har overveiende negativ virkning på medarbeiderne"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.