Krever reorientering av offentlige anskaffelser for å styrke grønn omstilling

Anbud365: Krever reorientering av offentlige anskaffelser for å styrke grønn omstilling Det danske, offentlige innkjøpsvolumet, mener Dansk Industri, må målrettes for å understøtte den grønne omstillingen i landet. På bildet adm.dir. i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen (foto: Sif Meincke).

Skriv ut artikkelen

Regjeringen må utarbeide en strategi for bæredyktige offentlige innkjøp, anbefaler Dansk Industri i ett av mer enn 100 konkrete tiltak som skal bringe Danmark tilbake til den grønne vekst. Anskaffelsene i det offentlige Danmark skal reorienteres, heter det, blikket skal heves fra enkel innkjøpspris til også å se på totalomkostninger, kvalitet og hele verdikjeder. Det er et potensial for å endre innkjøpspraksis og skjære vekk unødige omkostninger, heter det.

Dansk Industri lanserte noen uker tidligere «Danmark du af krisen – tilbage til grøn vekst». Nå er «Danmark ud af krisen 2 – tilbage til grøn vekst» kommet. Her presenterer den danske arbeidsgiverorganisasjonen flere enn 100 konkrete forslag til myndighetene. Førsteutgaven inneholdt 70 forslag.

Bruk av offentlige innkjøp er med på listen over de 100 konkrete forslag. Her tar Dansk Industri utgangspunkt i at det, ifølge Kommunernes landsforening (KL) er aktuelt at kommunene kan fremskynde anleggsoppgaver verd 2,5 mrd. I tillegg kjøper det offentlige Danmark årlig for omkring 350 mrd. Dette innkjøpsvolumet, mener Dansk Industri, må målrettes for å understøtte den grønne omstillingen i landet.

Strategi for bæredyktige innkjøp

På den bakgrunn tar Dansk Industri til orde for at regjeringen utarbeider en strategi for bæredyktige offentlige innkjøp og setter i gang tiltak som kan støtte den enkelte offentlige oppdragsgiver i å kjøpe bæredyktige varer og tjenester. Det kan eksempelvis skje ved å samle og markant bygge ut veiledningstilbudene på tvers av aktører.

Vi skal, fremholder Dansk Industri, reorientere anskaffelsene i det offentlige Danmark. Blikket skal heves fra enkel innkjøpspris til også å se på totalomkostninger, kvalitet og hele verdikjeder. Ambisjonen må være at 80% av vareinnkjøpene i Danmark i 2025 skal være bæredyktige. For eksempel fremhever aktører på vann- og avløpsområdet betydelige økonomiske, klima- og miljømessige potensial i å tenke totaløkonomi.

Pengene kan brukes bedre

Mange virksomheter opplever at offentlige anskaffelsesprosesser i kommuner, forsyningssektorer og andre offentlige organisasjoner ikke gir mulighet til å komme med tilbud på kvalitetsprodukter med god levetid eller miljøvennlig profil. Virksomhetene peker på at innkjøpskronene i den offentlige sektoren kan brukes mer verdiskapende og grønnere enn i dag. Kort sagt, heter det, ses et potensial for å endre innkjøpspraksis og skjære vekk unødige omkostninger. Et eksempel er å endre bestillings- og leveringsmønstre fra daglig levering av småordre til ukentlige leveringer av samlede ordre.

Bli den første til å kommentere på "Krever reorientering av offentlige anskaffelser for å styrke grønn omstilling"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.