Kunngjøringsplikten forsvant, men tre av fire ble likevel kunngjort

Anbud365: Kunngjøringsplikten forsvant, men tre av fire ble likevel kunngjortMinister for offentlig innovasjon i Danmark, Sophie Løhde, at regjeringen har et mål om å få flere offentlige oppgaver konkurranseutsatt.

Skriv ut artikkelen

Danmark hevet sin nasjonale terskelverdi opp til EU–terskelverdiene for ett år siden. Samtidig ble kunngjøringsplikten under EU–tersklene hevet. Nå foreligger resultatet: Nær tre av fire uten kunngjøringsplikt ble likevel kunngjort. Det fremgår av en analyse fra Konkurrence– og Forbrugerstyrelsen.

I Danmark trådte den nye udbudsloven i kraft 1. januar 2016. I den forbindelse ble deres nasjonale terskelverdi hevet fra 500 000 danske kroner opp til EUs terskelverdier, m.a.o. slik vi gjorde fra 1. januar i år. Analysen ”Status for offentlig konkurrence 2016”, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har utarbeidet, omfatter stort sett utviklingen i 2015. Imidlertid er det med enkelte opplysninger fra 2016 knyttet til innføring av den nye anskaffelsesloven i vårt naboland i syd.

Under EUs terskelverdier er det heller ikke i Danmark kunngjøringsplikt, med mindre kontrakten ikke har grenseoverskridende interesse. I 2015 ble det registrert 1099 kunngjorte konkurranser med anskaffelser under EUs terskelverdier. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har beregnet at antallet i 2016 blir noe in underkant av 800.

Fleksible prosedyrer

Det viser seg også at danske offentlige virksomheter i 2016 oftere enn sine kollegaer i EU ellers tok i bruk de mer fleksible prosedyrene i det nye anskaffelsesregelverket: Konkurranse med forhandlinger, konkurransepreget dialog og innovasjonspartnerskap. Nær 8 % av anskaffelsene i Danmark i fjor ble gjennomført etter en av disse prosedyrene. Tilsvarende er gjennomsnittet for EU 2,4%.

Analysen fra Konkurrence– og Forbrugerstyrelsen er den femte i rekken. Status for 2015 viser at staten, regionene og kommunene samlet sett konkurranseutsatte 25,7% av de oppgaver som det er mulig å skape konkurranse om. Året før var grad en av konkurranseutsettelse 25,4%.

Svak stigning

Tendensen de senere år har vært en svak stigning i den samlede konkurranseutsettelsen. Den gjennomsnittlige årlige vekst har ligget på knapt 1%. Stigningen fra 2014 til 2015 er på 0,3 prosentpoeng – eller 1,1 %. I kommunene er det en liten økning, i regionene er det et fall, mens det på statlig hold er en til dels sterk stigning –  6,2%.

Offentlige virksomheter konkurranseutsatte i 2015 for 101,5 milliarder danske kroner. Det er, heter det, mulig å konkurranseutsette oppgaver for om lag 394,5 milliarder kroner.

I gjennomsnitt får danske offentlige oppdragsgivere 5,7 tilbud i sine EU–konkurranser. De fleste vinnes av danske leverandører.

Konkurranseutsetting og innovasjon

I en kommentar til analysen sier minister for offentlig innovasjon i Danmark, Sophie Løhde, at regjeringen har et mål om å få flere offentlige oppgaver konkurranseutsatt. Det er en del av arbeidsprogrammet til regjeringen på området offentlig sektor. Erhvervsminister Brian Mikkelsen sier at konkurransen om offentlige oppgaver sørger for at den offentlige sektoren effektiviseres og får tilgang til innovative nye løsninger.

Bli den første til å kommentere på "Kunngjøringsplikten forsvant, men tre av fire ble likevel kunngjort"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.