Lanserer krafttak for å øke konkurranseutsettingen i Danmark

Anbud365: Lanserer krafttak for å øke konkurranseutsettingen i DanmarkEffektiv konkurranse om offentlige oppgaver styrker produktiviteten både i det private næringsliv og i offentlige sektor. Kort sagt får vi mer velferd for pengene når vi konkurranseutsetter offentlige oppgaver, sier erhvervsminister Brian Mikkelsen i en kommentar til den danske regjeringens konkurranseutsettings-utspill (foto: Helle Moos).

Skriv ut artikkelen

Andelen av offentlige oppgaver som skal konkurranseutsettes skal økes frem mot 2025 ifølge den danske regjeringen. Åtte tiltak lanseres, og det settes måltall for hvor stor andelen skal være for henholdsvis stat, kommuner og regioner. Næringslivet jubler, mens kommunal sektor møter utspillet med betydelig skepsis.

Formålet med den danske regjeringens utspill om konkurranseutsetting er å skape flere og bedre anskaffelser. Utspillet inneholder åtte tiltak som regjeringen skal iverksette/følge opp:

 • Etablering av et anskaffelsesfaglig råd – Forum for Udbud
 • Initiativ til å etablere partnerskap mellom næringslivsorganisasjoner og de kommuner og regioner somr ønsker å få belyst potensialet ved økt konkurranseutsetting på konkrete oppgaveområder.
 • Sjekke lovgivning som begrenser/er barrierer for anskaffelser
 • Støtte til at det offentlige og private virksomheter i fellesskap utvikler flere innovative løsninger gjennom offentlig-private innovasjonspartnerskap
 • Skape større fokus på at små og mellomstore virksomheter deltar i konkurransen om offentlige oppgaver.
 • Gjøre en informasjonsinnsats for å fremme gode råd til innretning av konkurransegrunnlag med sikte på å senke unødvendige transaksjonskostnadene.
 • Analysere potensialet for ytterligere konkurranseutsetting i kommuner, regioner og staten
 • Følge opp allerede igangværende initiativer for å styrke konkurranseutsetting

Måltall

Samtidig lanser regjeringen i Danmark måltall for konkurranseutsettingen. Det dreier seg om hvor mye som skal være konkurranseutsatt innen 2025 målt i andel av de oppgaver som det er mulig å konkurranseutsette:

 • I kommunene er andelen i dag 27,1% – det foreslåtte måltallet er 35%
 • Når det gjelder regionene er andelen i dag 19,1% – regjeringen foreslår 25%
 • I statlig sektor er andelen i 2017 28,8% – forslaget lyder på 35%

Det samlede utspillet skal drøftes med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner i forbindelse med de kommende forhandlinger om kommunenes og regionenes økonomi for 2019.

Reaksjoner

I de danske næringslivsorganisasjoner står jubelen i taket over regjeringens konkurranseutsettings-utspill. Kommunene kan høste en årlig gevinst på to milliarder kroner hvis dette utspillet blir en realitet, konstaterer Dansk industri.

Stemningen er ganske mer avventende, enn si negativ, i Kommunernes Landsforening. Måltall er ikke avgjørende – andelen konkurranseutsetting steg også i den tiden da man ikke hadde måltall, heter det.

I regjeringens utspill legges det ikke opp til at kommuner skal bli straffet hvis de ikke når målsettingen.

Bli den første til å kommentere på "Lanserer krafttak for å øke konkurranseutsettingen i Danmark"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.