Leverandør hyller dialog ved offentlige kjøp

Anbud365: Leverandør hyller dialog ved offentlige kjøpEn dansk kontormøbelleverandør til det offentlige gleder seg over at det er blitt mer dialog forut for offentlige kjøp.

Skriv ut artikkelen

Den danske kontormøbelvirksomheten Duba-B8 opplever i økende grad offentlige virksomheter som ønsker dialog med markedet når de skal anskaffe. Det var helt uhørt tidligere – for to år siden var der overhodet ikke noe av den slags.

Markedsdialog kan også gavne muligheten for mer grønne innkjøp, mener møbelprodusenten. Å snakke grundig med kunden og avstemme forventninger har i høyere grad kjennetegnet kontakten til det private marked, ifølge et oppslag på nettsiden til Forum For Bæredygtigt Indkøb. Forumet er et initiativ under Miljøministeriet.

Private bestemmer selv hvor mange de ønsker å ha dialog med, men i det offentlige må man ikke gi en enkelt virksomhet fordeler, og det må ikke være en kontakt uten at det er gjennomsiktig.

Ikke til gavn for dialog

– Når vi har private kunder har vi dialog om hvilke behov de har, og så kommer vi med et forslag til en løsning. I det offentlige er der anbudsplikt, og det har ikke vært til gavn for dialogen. Innkjøperne virker redde for å gi leverandører fordeler. Derfor har de helt avstått fra slik kontakt, sier Anne Stokvad Madsen hos møbelprodusenten.

Der er kommet mye mer markedsdialog i de offentlige anbudsprosessene i de siste årene, og det er godt for både leverandører, tilbydere og miljøet. Også dialog om miljøforhold er dermed kommet på dagsordenen.

Miljøriktige løsninger

Virksomheten har en 60/40 fordeling av private og offentlige kunder, og de kan merke stor forskjell på om kunden er fra den ene eller den anden sektor. Det gjelder ikke minst det å levere miljøriktige løsninger.

Duba-B8 opplever at mangel på dialog kan stå i veien for at offentlige kunder får det riktige produktet til en konkurransedyktig pris. Det kan eksempelvis skyldes at kravene til produktet eller kravene til dokumentasjon ikke er presise nok.

– Hvis leverandører og oppdragsgiver setter seg sammen, kan oppdragsgiveren forklare hvilket behov man vil ha dekket. Leverandøren kan forklare hva det er han kan levere. Blir det gått tilstrekkelig bredt ut i markedet, kan de lage en fair konkurranse av det, forteller Stokvad Madsen.

Bli den første til å kommentere på "Leverandør hyller dialog ved offentlige kjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.