Leverandører med offensiv for bærekraftige og grønne offentlige kjøp

Anbud365: Leverandører med offensiv for bærekraftige og grønne offentlige kjøpNår Dansk Industri og leverandørene har satt seg som mål at 80% av alle offentlige innkjøp skal være bærekraftige i 2025, er det fordi det virkelig er nødvendig for Danmarks grønne omstilling, sier adm. dir. Lars Sandahl Sørensen i Dansk Industri (foto: Thomas Arnbo).

Skriv ut artikkelen

Det danske leverandørmarkedet setter i gang en offensiv i regi av Dansk Industri for å øke andelen bærekraftige varekjøp. Om fem år skal andelen bærekraftige kjøp være 80%, heter det, og 20 forslag for å nå dit er lansert. Ni av ti næringsdrivende mener at bærekraft og grønne krav burde være en prioritert ved offentlige anskaffelser. Blikket skal løftes fra anskaffelsespris til også å se på totalomkostningene og hele verdikjeden.

Den danske arbeidsgiverorganisasjonen Dansk Industri publiserer både en undersøkelse og sine ambisjoner i rapporten «Grønne offentlige indkøb – uden unødige omkostninger».

I rapporten fremgår det bl.a. at noe over 70% av dansk næringsliv arbeider strategisk med bærekraft-utfordringer, to tredeler av de spurte svarer miljømessig bærekraft, nærmere 40% med sosial bærekraft. Heer er det mange som arbeider med begge deler, og noen bare med det ene.

Godt og vel 9 av ti næringsdrivende i undersøkelsen mener at bærekraft og grønne krav burde være en prioritert ved offentlige anskaffelser. Drøyt 35 av disse prosentene erklærer seg til og med meget enig i dette.

Bruk av pris

Det er også spurt om bruk av pris. Over 90% av de næringsdrivende opplever at det alltid eller ofte er snakk om anskaffelsespris i konkurransene, ikke mer enn i underkant av 30% mener det samme om bruk av driftsomkostninger, og ca. 10 prosent mener at det spørres om pris for avhending.

Hver tredje næringsdrivende mener at bruken av markedsdialog er tilstrekkelig, mens 6 av 10 svarer at bruken ikke er tilstrekkelig. Poenget er å avdekke i hvilken grad en offentlig innkjøper trekker inn markedets input.

Ni mill. fakturaer

Hvert år kjøper offentlig sektor i Danmark varer for mer enn 80 milliarder av private i året. Bare i kommunene resulterer det årlig i ni millioner fakturaer og tusenvis av kjørte kilometer når varer skal leveres på skoler og institusjoner, skriver Dansk Industri i sin rapport.

Vi skal, proklamerer så arbeidsgiverorganisasjonen, skal løfte blikket fra anskaffelsespris til også å se på totalomkostningene og hele verdikjeden. Ambisjonen er at 80% av de offentlige anskaffelsene i 2030 skal være bærekraftige. I nærmeste fremtid skal Dansk Industri invitere til rundebordsdiskusjoner med sentrale departementer, kommunene og regionene for å få fart på utviklingen.

Hele verdikjeden

Dansk Industri har utviklet 20 forslag til hvordan man komme i mål. Hele verdikjeden er tatt inn i vurderingene. En del av problemet er at det offentlige ikke kjøper «grønne varer», men vel så viktig er det at logistikk og bæredyktig håndtering av produktet etter bruk, kommer i fokus, heter det.

Utgangspunktet for initiativet er et delmål i FNs bærekraftsmål nr. 12, nemlig at det skal fremmes en bærekraftig offentlig innkjøpspraksis i overensstemmelse med nasjonal politikk og prioriteringer.

Bli den første til å kommentere på "Leverandører med offensiv for bærekraftige og grønne offentlige kjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.