Må bygge «kunnskapsbro» for å få fart på innovative offentlige anskaffelser

Anbud365: Må bygge kunnskapsbro for å få fart på innovative offentlige anskaffelserSjefskonsulent Rikke Haahr og seniorprosjektleder Johannes Leidesdorff i Center for offentlig-privat innovation (CO-PI) i Danmark samarbeider bredt for å understøtte og styrke innovative offentlige innkjøp.

Skriv ut artikkelen

Det mangler grunnleggende kunnskap og data på området innovative offentlige anskaffelser i Danmark, fremgår det av en brukerundersøkelse i det offentlige. På den annen side er det mye kunnskap om innovasjon som sådan, og det er mye kunnskap om anskaffelser. Men de to områdene må koples for å få fart på bruken av innovative offentlige anskaffelser, heter det. Flere verktøy er allerede utviklet.

Center for offentlig-privat innovation (CO-PI) i Danmark er et nasjonalt senter som dels skal støtte oppunder innovasjon i offentlig sektor, dels samarbeide med private virksomheter om innovasjon. Senteret ble opprettet i 2021, og finansieres og styres av regjeringen, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner.

En vesentlig del av senterets arbeid frem til nå har vært å avdekke og kartlegge feltet offentlige anskaffelser for å kunne målrette innsatsen best mulig, heter det i en artikkel på deres nettside. Området er meget komplekst – hvem er det egentlig som arbeider med innovative offentlige innkjøp, og hva har de bruk for, er et sentralt spørsmål. Poenget er å finne frem til hvilke konkrete leveranser og innsatser som best kan realisere deres visjon om å støtte arbeidet med slike innkjøp.

Mer samarbeid

Danskene opererer med begrepene innkjøpere og innovatører, og CO-Pi vil at de skal samarbeide mer, slik at de i høyere grad blir integrert i organisasjonens drift og kjerneoppgaver.

En vesentlig erfaring de har med seg fra sin brukerundersøkelse er, ikke uventet, er behovet for ledelsesforankring. Det skal, heter det, skapes et rom for at innkjøperen kan ta fatt i både brukere og de som arbeider med innovasjon – det rommet kan innkjøperen vanskelig skape alene.

Mangler kunnskap og data

Fra undersøkelsen stammer også poenget om at det mangler grunnleggende kunnskap og data på området innovative offentlige anskaffelser. På den annen side er det mye kunnskap om innovasjon, og det er mye kunnskap om anskaffelser, slås det fast i CO-PIs artikkel. Oppgaven blir nå å kople de aktuelle kunnskapsområde, slik at innovative anskaffelser i Danmark kan styrkes. Noen verktøy er allerede utviklet til bruk i behovskartlegging og markedsdialog.

Bli den første til å kommentere på "Må bygge «kunnskapsbro» for å få fart på innovative offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.