Mangel på konkurranseutsetting rammer effektiviteten i det offentlige i Danmark

Anbud365: Mangel på konkurranseutsetting rammer effektiviteten i det offentlige i DanmarkFormannskapet for De Økonomiske Råd i Danmark, fra venstre professorene Carl-Johan Dalgaard, Torben Tranæs, Lars Gårn Hansen og Michael Svarer (leder), er produktivitetsråd og ansvarlig for rapporten «Produktivitet 2017».

Skriv ut artikkelen

Mangelen på konkurranseutsetting gjør at effektiviteten i offentlig sektor i Danmark er varierende. Det fremgår av en fersk, såkalt «vismannsrapport». Å øke konkurranseutsettingen i offentlig sektor får helhjertet støtte fra bygge- og anleggsnæringen i vårt naboland i syd.

Rapporten «Produktivitet 2017» ble nylig fremlagt av det danske produktivitetsrådet. Formannskapet for De Økonomiske Råd er utpekt til at være produktivitetsråd fra 1. januar 2017. Rådene består av det opprinnelige økonomiske rådet (etablert i 1992) og det miljøøkonomiske rådet (opprettet i 2007).

I sin 2017-rapport skriver produktivitetsrådet at en mulig årsak til at det kan være betydelig forskjell på effektiviteten til de enkelte delene av offentlig sektor, er mangelen på konkurranseutsetting. På den måten atskiller den offentlige sektorens rammevilkår seg grunnleggende fra den private sektors rammevilkår. Gjennom en årrekke har det vært fokus på å konkurranseutsette den offentlige sektoren. På noen områder har det vært en suksess, men det har også vært eksempler på at konkurranseutsetting har vist seg uhensiktsmessig.

Produktivitetskommisjon

Det henvises til danskenes produktivitetskommisjon, som også anbefalte at det i høyere grad ble benyttet konkurranseutsetting innenfor den offentlige sektoren, og at det gjøres mere attraktivt for private aktører å by på offentlige oppgaver. I forlengelsen anbefalte kommisjonen at sosiale klausuler fjernes fra offentlige anskaffelser, og at det ses bort fra særlige hensyn til lokale leverandører.

Dansk Byggeri

I en kommentar fremhever Dansk Byggeri to av rapportens anbefalinger til forbedret produktivitetsutvikling: – Det er helt opplagt å øke konkurranseutsettingen i den offentlige sektor, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Mangel på konkurranseutsetting rammer effektiviteten i det offentlige i Danmark"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.