Mener 2022 har vært et definerende år, også for offentlig-privat samarbeid

Anbud365: Mener 2022 har vært et definerende år, også for offentlig-privat samarbeidEn av Dansk Erhvervs analyser viser at bare 12 kommuner har konkrete mål for utslippsreduksjon i sin innkjøpspolitikk, mens en annen analyse viser at tre av fire dansker mener at hensynet til klima og miljø i høy eller noen grad er viktig når det offentlige kjøper inn hos de private. På bildet markedssjef Morten Jung i Dansk Erhverv.

Skriv ut artikkelen

2022 står igjen som kanskje et av de mest definerende årene i nyere tid, ikke minst i samarbeidet mellom det offentlige og næringslivet. Det slår næringsorganisasjonen Dansk Erhverv fast i et tilbakeblikk. Økt kommunalisering som følge av konkurser, ny lov med politiske og symbolske reguleringer, liten fart i grønne, offentlige innkjøp og mangel på prisåpenhet er trekk organisasjonen trekker frem.

Kriser synes å komme i bølger, heter det: Covid-19, russisk invasjon i Ukraina, energikrise og tøffere økonomiske tider med konkurser. Alt har betydning for de offentlig-private samarbeidet.

En voldsom prisstigning og skyhøyt inflasjonsnivå i Danmark har gjort at leverandører til det offentlige – som i Norge – er spesielt hardt presset fordi endring i de opprinnelig avtalte prisene er en vanskelig sak. Det økonomiske presset skaper risiko for en økt kommunalisering som resultat av et stigende antall konkurser, skriver Dansk Erhverv, som opplyser at det er kommet en veiledning om mulighetene for å justere avregningsprisene.

Konkurranse på like vilkår

En annen «het potet» i vårt naboland i syd er avregningsprisene på sykehjemsplasser. Folketinget har bedt om at regjeringen følger opp dette problemet, og Dansk Erhverv har gått inn for å sikre åpenhet om prisene. Det er nødvendig, heter det, at de ikke-kommunale aktørene på sykehjemsmarkedet sikres konkurranse på like vilkår.

Fortsatt er det for lite oppmerksomhet rettet mot hvor stor betydning de offentlige innkjøpene har når det gjelder miljø og klima. Dansk Erhverv har etterspurt et mål for utslippsreduksjon og konkrete tiltak i den forbindelse.  En av deres analyser viser at bare 12 kommuner har konkrete mål for utslippsreduksjon i sin innkjøpspolitikk. Samtidig viser en annen analyse at tre av fire dansker mener at hensynet til klima og miljø i høy eller noen grad er viktig når det offentlige kjøper inn hos de private.

Politiske og symbolske reguleringer

I år har Danmark også endret sin anskaffelseslov. Bare endringer av teknisk karakter, mener Dansk Erhverv, som konstaterer at deres sju forslag til endringer i loven bare i liten gard ble tatt hensyn til. I stedet, skriver organisasjonen, er et paradigmeskifte skjedd – loven er ikke lenger bare en ramme for reguleringen av prosessen for offentlige innkjøp, men nå inneholder den også politiske og symbolske reguleringer. Det gjelder opplæringskravet i visse kontrakter og at integritetssvikt nå er gjort til en obligatorisk utelukkelsesgrunn.

Blant endringsforslagene til loven fra Dansk Erhverv var å styrke små og mellomstore bedrifter på det offentlige markedet, utvidet adgang til å endre kontrakter i driftstiden, lettere dokumentasjonskrav og fleksible innkjøpsløsninger under terskelverdiene.

Bli den første til å kommentere på "Mener 2022 har vært et definerende år, også for offentlig-privat samarbeid"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.