Milliardgevinst for danske kommuner ved regjerings-mål for konkurranseutsetting

Anbud365: Milliardgevinst for danske kommuner ved regjerings-mål for konkurranseutsettingDet er mange god eksempler på at private virksomheter bidrar til å forbedre den offentlige sektoren gjennom å utvikle nye løsninger, bruke digitalisering eller andre arbeidsflyten. Et enda bedre offentlig-privat samarbeid vil ganske enkelte gi mer velferd for borgernes skattekroner, sier direktør i Dansk Industri, Tine Roed (foto: Sif Meincke).

Skriv ut artikkelen

Den danske regjeringen kom for en tid tilbake med et utspill for økt konkurranseutsetting i det offentlige frem mot 2025. Hvis det ble gjennomført, har DI Analyse regnet ut at kommunene årlig sitter igjen med en gevinst på to milliarder kroner.  For kommunene var planen at andelen som konkurranseutsettes økes fra 27% i dag til 35%, i staten fra nær 29% også til 35%. Men konkrete måltall ville kommunene ikke ha.

DI Analyse er et analytisk nyhetsbrev fra Dansk Industri (DI) som er søsterorganisasjon til NHO. Regjeringen i Danmark  lanserte for en tid tilbake måltall for konkurranseutsettingen. Det dreier seg om hvor mye som skal være konkurranseutsatt innen 2025 målt i andel av de oppgaver som det er mulig å konkurranseutsette:

  • I kommunene er andelen i dag 27,1% – det foreslåtte måltallet er 35%
  • Når det gjelder regionene er andelen i dag 19,1% – regjeringen foreslår 25%
  • I statlig sektor er andelen i 2017 28,8% – forslaget lyder på 35%

Utspillet er blitt drøftet med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner i forbindelse med de kommende forhandlinger om kommunenes og regionenes økonomi for 2019. Her fikk ikke regjeringen gjennomslag for sine forslag om måltall.

Gir mer innovasjon

Fra DIs enhet for offentlig-privat samarbeid heter det at kommunene kommer til å høste store gevinster dersom disse målene ble en realitet: – Konkurranse om oppgavene gir mer innovasjon og en betydelig økonomisk gevinst. Vår anbefaling til alle offentlige myndigheter er å se fordomsfritt på mulighetene enten det gjelder rengjøring eller pleiesentre.

Den danske regjeringen mente at resultatet av en gjennomføring av deres utspill vil sikre bedre kvalitet, mer innovasjon og større effektivitet når offentlige oppgaver skal løses. – Vi får mer velferd for pengene når vi konkurranseutsetter de offentlige oppgavene. Det gavner danskene når det offentlige tester en gitt oppgave på markedet, sier erhvervsminister Brian Mikkelsen i en uttalelse.

Enda mer velferd

Det er Dansk Industri enig i: Det er mange gode eksempler på at private virksomheter bidrar til å forbedre den offentlige sektoren gjennom å utvikle nye løsninger, bruke digitalisering eller andre arbeidsflyten. Et enda bedre offentlig-privat samarbeid vil ganske enkelte gi mer velferd for borgernes skattekroner, fremgår det av en kommentar derfra.

Bli den første til å kommentere på "Milliardgevinst for danske kommuner ved regjerings-mål for konkurranseutsetting"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.