Mindre og mindre å tjene ved gjentatte anbud

Anbud365: Mindre og mindre å tjene ved gjentatte anbudJo flere anbudsrunder som tidligere er gjennomført, jo mindre er omkostningsreduksjonen ved det siste i rekken.

Skriv ut artikkelen

Jo flere ganger du gjennomfører anbudskonkurranser for samme oppgave, jo lavere blir den økonomiske besparelsen etter hvert. Dette blir bekreftet i en fersk dansk spørreundersøkelse knyttet til kommunale vei– og parkområder. Men det er mange faktorer som spiller inn her, ikke bare prisen på oppgaveløsningen.

Resultatet fremkommer etter en spørreundersøkelse blant kommunale sjefer på vei– og parkområdet i Danmark. Til grunn ligger svar fra 115 av dem, som tilsammen har levert hele eller delvise besvarelser for 75 kommuner. Resultatene er publisert i rapporten «Økonomiske effekter af udbud af driftsopgaver på det kommunale vej- og parkområde».

Forskningsprosjektet ”Dokumentation af effekter ved konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver” , som ledes av Roskilde universitet står bak rapporten.

Det viser seg at kommunene etter den siste anbudsrunden for oppgaver innenfor de to områdene i gjennomsnitt oppnådde en reduksjon i driftsomkostningene på 5,5 prosent. I alt 37 av kommunene oppnådde en besparelse, 40 uendrede omkostninger og fem en økning i omkostningene.

 

En eller flere anbudsrunder

Noen av kommunene har drevet med konkurranseutsetting innenfor de to områdene i en ti års tid, andre har hatt bare en anbudsrunde. Jo flere anbudsrunder som tidligere er gjennomført, jo mindre er omkostningsreduksjonen ved det siste i rekken.

Kommuner som bare har hatt en anbudsrunde kan i undersøkelsen rapportere om 11, 4 prosents reduksjon i driftskostnadene mens de som har hatt to runder bak seg, oppnådde en reduksjon på 7,9 prosent.

Når det gjelder de som har gjennomført tre–fire – eller flere – konkurranser i siste tiårsperiode er tallene 3,2 prosents reduksjon for vei og 3,7 prosent for park ved det siste av anbudskonkurransene.

Forfatterne av rapporten understreker imidlertid at størrelsen de økonomiske effektene henger sammen med en rekke faktorer: Anbudshistorikken, anbudsformålet og graden av formalisering av kontraktsstyrings– og oppfølgingsredskaper.

Bli den første til å kommentere på "Mindre og mindre å tjene ved gjentatte anbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.