Nå skal hele offentlige sektor i Danmark kjøpe mye mer felles

Anbud365: Nå skal hele offentlige sektor i Danmark kjøpe mye mer fellesInnovationsminister Sophie Løhde lanserer en serie initiativ for å fremme fellesoffentlige anskaffelser i Danmark.

Skriv ut artikkelen

Regjeringen i Danmark satser nå for fullt på at stat, kommuner og regioner heretter skal kjøpe mye mer felles. Tverroffentlige innkjøp skal bidra til effektivisering, lavere priser og bedre tjenester for publikum. Der behovene er de samme, skal det kjøpes felles, heter det. På helseområdet skal sykehuseierne og kommunene kjøpe mer sammen slik at overgangen fra sykehus til kommunen skal bli smidigere for pasientene.

I Danmark kjøper det offentlige årlig inn for rundt regnet 300 milliarder danske kroner. Den danske regjeringen kom nylig med et utspill med sikte på å styrke innkjøpsamarbeidet på tvers av offentlige sektor – staten, regionene og kommunene. Det er et stort potensial for å effektivisere offentlige anskaffelser gjennom et slikt tettere samarbeid, heter det. I første omgang siktes det mot kjøp av f.eks. pc-er, kontormøbler og – artikler.

Blant initiativene i utspillet «Klogere indkøb, mere velfærd» er at regjeringen ferm mot 2018 skal utvikle en nasjonal målsetting for effektivisering av offentlige anskaffelser i samarbeid med Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner. Sistnevnte er interesseorganisasjon for regionene som for noen år siden erstattet fylkene (amtene).

Prinsipper

I samarbeid med de to interesseorganisasjonene skal det gjøres avtale om en rekke prinsipper for det fellesoffentlige innkjøpet som skal føre til at det lages flere slike avtaler. Avtalene skal konkurranseutsettes av den innkjøpsorganisasjonen som har den beste kompetansen på det aktuelle området.

Regjeringen i Danmark har en ambisjon om at offentlige institusjoner i høyere grad skal være forpliktet til å bruke fellesoffentlige avtaler på de områder der virksomheters behov er de samme. I tillegg skal regjeringen, i samarbeid med de to nevnte interesseorganisasjoner, sette forpliktende mål om at offentlige virksomheter slutter seg til og bruker øvrige avtaler med tverroffentlig potensial. Eksempler er matvarer, tjenestereiser og liknende i regi av Statens og Kommunernes Indkøbsservice AS (SKI).

Overføre avtaler

Dertil skal regjeringen sette i gang med å overføre 16 avtaler fra Statens indkøbsprogram til SKI – på sikte enda flere der det er muligheter for et tettere tverroffentlig samarbeid på innkjøpsområdene.

På helseområdet sikter regjeringen seg inn på å forankre kjøp av en rekke helseartikler i regionene med formål å sikre lavere priser og bedre service for innbyggerne i overgangen mellom sykehus til kommunal sektor. Innovationsminister Sophie Løhde peker i en kommentar på at det finnes eksempler på pasienter som etter en stomi-operasjon er blitt trygge på å benytte en bestemt stomi-pose ikke alltid får tilbudt den samme posetypen av kommunene når de kommer hjem fra sykehuset.

Digitalisere innkjøpsprosesser

Innkjøpsprosessene skal digitaliseres gjennom felles standarder og eventuelle lovkrav om innkjøpssystemer i den offentlige sektor slik at det blir enklere for både det offentlige og private virksomheter å handle sammen. Også her skal det samarbeides med KL og Danske Regioner. Likeledes skal det avdekkes hvordan anskaffelsene best kan organiseres desentralt og understøtte de digitale mulighetene. Formålet er at de gode eksemplene på effektiv innkjøpsatferd og organisering kan utnyttes på tvers av den offentlige sektoren.

Tiltak som skal gjøre det lettere å motstå de store multinasjonale programvareprodusentene, skal også tas.  I de kommende årene, heter det, skal regjeringen sikre de best mulige vilkår og priser for standard programvare og en bedre utnyttelse av lisenser gjennom felles innkjøpsavtaler og lisensstyring i staten.

Bli den første til å kommentere på "Nå skal hele offentlige sektor i Danmark kjøpe mye mer felles"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.