Nordens første innovasjonspartnerskap i gang

Anbud365: Nordens første innovasjonspartnerskap i gangProsjektleder Pernille Munk Nielsen i Erhvervsstyrelsen.

Skriv ut artikkelen

Nordens trolig første arbeid med å etablere et innovasjonspartnerskap er i gang. Til sommeren kommer utlysingen, og kontrakten skal løpe fra primo 2017. Det gjelder løsninger for å håndtere dehydrering hos eldre mennesker, og det er i Danmark det skjer.

Innovasjonspartnerskap løftes frem i de nye EU–direktivene, og blir en del av det nye norske regelverket. Formålet med prosedyren er å legge til rette for at oppdragsgiveren skal kunne utvikle et innovativt produkt, tjeneste eller bygge- og anleggsarbeid sammen med en eller flere utvalgte partnere, og deretter eventuelt kjøpe de utviklede varene, tjenestene eller bygge- og anleggsarbeidene. Oppdragsgiver kan således i en og samme kontrakt kombinere det prekommersielle innkjøpet med det etterfølgende kommersielle innkjøpet.

I Danmark, som er det første av de nordiske landene som har gjort EU–direktivene til nasjonal lovgivning, er gjennomføringen av det første innovasjonspartnerskapet i gang. Det såkalte Markedsmodningsfonden/Erhvervsstyrelsen etablerte et slikt partnerskap i november 2015 med tre kommuner: Esbjerg, Fredrikssund og Albertslund. Formålet med partnerskapet er å kunngjøre et innovasjonspartnerskap med fokus på dehydrering hos eldre over 65 år. Prosjektleder er Pernille Munk Nielsen i Erhvervsstyrelsen.

Partnerskapets formål

Dehydrering har konsekvenser for de eldre i form av hyppigere fall, som kan føre til ben– og knokkelbrudd, blærebetennelse og forstoppelse. Dette er ganske alvorlige problemstillinger for eldre mennesker. Dehydrering er vanskelig å oppdage og kan derfor ende med innleggelse, hvilket gagner hverken den eldre eller samfunnsøkonomien.

I tillegg er det vanskelig å holde styr på hvor mye den eldre drikker og av den grunn hvor mye de mangler. Eldre opplever ofte i mindre grad tørstfornemmelse, og derfor husker de ikke å få den riktige mengden med væske. Dessuten fjerne flere typer medisiner tørstfornemmelsen. Ved at avhjelpe dehydrering ønsker man gjennom prosjektet å sikre et bedre liv for den eldre, men også at det er handlingsmuligheter for helsepersonellet når de oppdager mulig dehydrering. Et annet mål er å sikre at blir færre innleggelser på bakgrunn av dehydrering og i det lange løp fall, forstoppelse og blærebetennelse.

Interesserte kommuner

– De tre valgte kommunene har vist stor interesse for formålet og for å prøve ut denne anskaffelsesmetoden, forteller prosjektleder Munk Nielsen. I tillegg ble kommunen valgt fordi de avspeiler spredningen av små, mellomstore og store kommuner i Danmark. Partnerne har i tiden etter etableringen arbeidet med å skjerpe problemstillinger og sikre seg av forretningscasen blir godt beskrevet.

Konkurransegrunnlaget forventes klart til sommeren. Deretter kommer prosessen med prekvalifikasjon, forhandling og endelig kontraktinngåelse i begynnelsen av 2017. partnerskapskontrakten skal vare i to år – fra primo 2017 til primo 2019. Løsningene skal være ferdigutviklet i 2017.

Munk Nielsen forteller at man løpende samler opp erfaringer. Fram til nå viser erfaringene at det krever mye samarbeid, koordinering, fokus på oppgavens hovedformål og drøfting omkring prisfastsettelse og forretningscase. Det er viktig at prosjektet er under kontroll og at man ikke utvikler løsninger som ikke er økonomis rentable.

  • Kontaktperson: Prosjektleder Pernille Munk Nielsen, Erhvervsstyrelsen, epost: PerMun@erst.dk

Bli den første til å kommentere på "Nordens første innovasjonspartnerskap i gang"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.