Nordisk innkjøper-offensiv for mer miljømerkede arbeidsklær

Anbud365: Nordisk innkjøper-offensiv for mer miljømerkede arbeidsklærOverborgermester Frank Jensen i Københavns kommune gleder seg i udbudsmedia.dk over at så mange danske kommuner og storbyer i nabolandene støtter opp under initiativet for å etterspørre miljømerkede arbeidsklær.

Skriv ut artikkelen

62 nordiske aktører går sammen om å legge press på tekstilbransjen for å få mer av miljømerket arbeidstøy. Det er første gang at et initiativ samler offentlige innkjøpere på tvers av de nordiske land for at påvirke markedet i en grønnere retning. Oslo og Bergen stiller fra Norge bak initiativet som er kommet fra Københavns kommune, som også tidligere har samlet offentlige virksomheter bak liknende krav overfor andre bransjer. Og oppnådde resultater.

Københavns kommune spurte i august i år alle offentlige innkjøpere i landets kommuner, regioner og styrer om de vil støtte opp om en oppfordring til markedet om å produsere mer av miljømerkede arbeidsklær.

Leverandører og produsenter av arbeidsklær og kontorartikler leverer typisk i hele det nordiske marked, og både Svanemerket og EU-Blomsten er kjent og brukt i alle de nordiske landene. Derfor besluttet Københavns kommune også å spørre hovedstedene og andre store byer i de øvrige nordiske land om de ønsker mer av miljømerkede arbeidsklær og kontorartikler.

Arbeidsklær for 216 mill

Resultatet ble at hele 40 danske kommuner, fire regioner, en rekke offentlige myndigheter og universiteter samt Helsinki, Oslo, Bergen, Stockholm og Göteborg sluttet opp om kravet. Til sammen kjøper disse virksomhetene årlig arbeidsklær for ca. 216 mill.

Bakgrunnen for initiativet er at Københavns kommune i 2017 besluttet å kjøpe inn flere miljømerkede produkter og tjenester og således påvirke markedet i en mer miljøvennlig retning. I tillegg til arbeidstøy oppfordrer Københavns kommune også til at stille krav til flere bæredyktige kontorartikler.

To bransjer årlig

Ett av tiltakene i Københavns kommunes innkjøpspolitikk for 2019 er årlig å utpeke to til fire produktområder hvor kommunen sammen med Miljømærkning Danmark og Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) går i dialog med bransjen for å fremme utviklingen av flere miljøvennlige produkter. I år var leketøy og kontormøbler de utpekte produktene. Med 36 danske kommuner og to regioner lykkes det å dreie markedet i en grønnere retning, slik at det allerede nå er mer miljømerket leketøy og flere miljømerkede kontormøbler å velge mellom.

Bli den første til å kommentere på "Nordisk innkjøper-offensiv for mer miljømerkede arbeidsklær"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.