Nye anskaffelsesdirektiv i horisonten – dansk nei til mye sosial- eller bærekraftskrav

Anbud365: Nye anskaffelsesdirektiv i horisonten – dansk nei til mye sosial- eller bærekraftskravHvis vi endrer anskaffelsesdirektivene fra prosesslov til særinteresser, risikerer vi å utvanne hovedformålet med direktivene, ifølge Morten Jung, markedssjef i Dansk Erhverv.

Skriv ut artikkelen

Kampen om innretningen av nye anskaffelsesdirektiver er i gang etter at mye tyder på at 2014-direktivenes levetid kan nærme seg slutten om noen år. En av næringslivsorganisasjonene i Danmark, Dansk Erhverv, ber om at de nye direktivene sier begrenser seg til å si noe om hvordan man skal kjøpe, ikke hva man skal kjøpe. Særinteresser som f.eks. sosiale klausuler eller skarpe bærekraftskrav vil man ikke ha.

EUs revisjonsrett levert for en tid tilbake en rapport som viser at konkurransen om offentlige oppgaver er redusert de siste ti årene frem til 2021. Et resultat av dette er at det på bordet til det europeiske råd nå ligger et forslag om at Europakommisjonen skal dybdeanalysere årsakene til dette og vurdere å sette i gang en prosess mot nye anskaffelsesdirektiver før 2029.

Tre danske krav

Den danske næringslivsorganisasjonen Dansk Erhverv skriver i en pressemelding at mye tyder på at EU-direktivene «blir gjenåpnet» etter at valget til Europaparlamentet er avsluttet. I såfall, heter det, må oppmerksomheten være rettet mot

  • … at direktivene støtter europeiske virksomheters konkurranseevne gjennom å skape rammevilkår som støtter den frie og åpne konkurransen
  • … forholder seg til anskaffelser som en prosess, og regulerer hvordan skal kjøpes inn – ikke hva som kjøpes inn
  • … gjør det enklere for bedrifter å komme med tilbud på offentlige oppgaver, ikke ytterligere byrdefullt.

I EU bruker 25000 offentlige institusjoner hvert år ca. 2.000 mrd euro (15 trillioner danske kroner), som tilsvarer 14% av EUs bruttonasjonalprodukt, på innkjøp via offentlige anskaffelser. Det er anskaffelsesdirektivene som danner rammene for disse innkjøpene, understreker Dansk Erhverv, som påpeker at direktivene derfor må sørge for å fremme konkurranse mellom europeiske bedrifter.

Strategi og særinteresser

​​​Organisasjonen trekker i sin melding frem at det er stigende bevissthet om potensialet for å bruke offentlige innkjøp strategisk. For Dansk Erhverv er det viktig at offentlige innkjøp benyttes til å forløse bedrifters potensiale og skape nye markeder for danske bedrifter som opererer på det internasjonale markedet.

Reguleringen skal styrke konkurransen om offentlige oppdrag fremfor politiske særinteresser som f.eks. sosiale klausuler eller skarpe krav til bærekraft, heter det fra Dansk Erhverv, som poengterer at hvis vi endrer anskaffelsesdirektivene fra prosesslov til særinteresser, risikerer vi å utvanne hovedformålet med direktivene.

Bli den første til å kommentere på "Nye anskaffelsesdirektiv i horisonten – dansk nei til mye sosial- eller bærekraftskrav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.