Omfanget av konkurranseutsettingen i Danmark ned for andre år på rad

Anbud365: Omfanget av konkurranseutsettingen i Danmark ned for andre år på radNye tall visere nedgang i offentlig-privat samarbeid for andre år på rad. - Det er mildest talt ikke oppløftende lesning fra min stol, sier bransjedirektør Jacob Scharff i Dansk Industri i en kommentar (foto: Sif Meincke).

Skriv ut artikkelen

For andre år på rad går danske kommuners bidrag til private leverandørers ordrebøker ned. Det fremgår av en analyse Dansk Industri har gjort på bakgrunn av kommuneregnskapene for 2019. Oppgaver verd drøyt 660 millioner kroner mindre enn i 2018 ble ikke konkurranseutsatt i fjor. Noe over 25% av kommunale oppgaver som kan konkurranseutsettes i Danmark, løses av private.

Fallet i kommunenes samarbeid med private virksomheter måles gjennom PLI – Privat-Leverandør-Indikatoren. Den måler andelen av driftsoppgaver i kommunene som er egnet for konkurranseutsetting og som konkurranseutsettes, dvs. lar private virksomheter delta i en konkurranse om å utføre oppgaven. I Danmark er begrepet «offentlig-privat samarbeid» videre enn hva vi i Norge legger i det. Det omfatter alt samarbeid mellom det offentlige og private leverandører når det gjelder oppgaveløsning, inklusive ikke minst ved kontrakter.

Ifølge DI-analysen er det kommunale oppgaver til en verdi av 242 milliarder som kunne løses av private. Det er Social- og Indenrigsministeriet som har identifisert disse oppgaven, basert på kommunenes bruttodriftsutgifter. Imidlertid er det bare litt under 64 milliarder som faktisk leveres av private.

Toppen i 2017

Tallene for 2019 viser at andelen er gått ned i to år på rad – fra 2017 til 2018 og så til 2019 – fra 26,9 i 2017 til 26,7 i 2018 og 26,4 i fjor. Frem til 2017 økte andelen jevnt og trutt og nådde toppen dette året.

I rene tall var nedgangen fra 2018 til 2019 663 millioner kroner, til 63,9 milliarder kroner, heter det i analysen.

Korona-situasjonen

Tross nedgangen tror bransjedirektør Jacob Scharff i Dansk Industri på et tettere samarbeid fremover, særlig i lys av korona-situasjonen. Han nevner bl.a. produksjon av smittevernutstyr som et eksempel på et slikt samarbeid. Et samarbeid han i fremtiden vil bli bruk for.

Også politisk har man i Danmark forsøkt å tilskynde kommunene til å bidra ytterligere til private virksomheters ordrebøker. Særlig de politiske tiltakene gir håp om en positiv utvikling, mener Scharff.

Bli den første til å kommentere på "Omfanget av konkurranseutsettingen i Danmark ned for andre år på rad"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.