Overhengende fare for konkurser; krever prisregulering i offentlige kontrakter

Anbud365: Overhengende fare for konkurser krever prisregulering i offentlige kontrakterDet er avgjort ikke vårt inntrykk at det er et stormløp fra offentlige oppdragsgiveres side for å foreta nødvendige prisjusteringer i sine kontrakter, selv med den voldsomme prisstigningen for tiden, konstaterer markedssjef Morten Jung i Dansk Erhverv.

Skriv ut artikkelen

Faren for konkurser, kontraktmislighold og uthuling av bedriftenes eksistensgrunnlag er overhengende, melder Dansk Erhverv. Den voldsomme prisstigingen er årsaken. I alle offentlige kontrakter må det derfor tas med relevante prisreguleringsmekanismer og alle offentlige oppdragsgivere må foreta en kritisk gjennomgåelse av alle kontrakter – det er utvilsomt grunnlag for prisjusteringer. Veiledninger og henstillinger fra myndighetene synes bare å støve ned, heter det.

Det er energikrisen og inflasjonen som bekymrer næringslivsorganisasjonen Dansk Erhverv – en inflasjon som var på vei opp allerede før den russiske invasjonen i Ukraina.

Ofte er de private leverandørene på svært langvarige kontrakter og det betyr, understreker foreningen, at de eksisterende prisstigningene ikke bare er et problem i dag, men vil bety langt høyere omkostninger de kommende årene.

Så lenge leverandørene dekker alle utgifter til de stigende omkostningene forbundet med å levere på inngående kontrakt, er det overhengende risiko for at man ser konkurser, økonomisk uthuling av bedriftens eksistensgrunnlag, kontraktmislighold eller fordyrende annulleringer – eller at kontrakten må ut på fornyet anbudsrunde.

Veiledning og oppfordring

Dansk Erhverv roser myndighetene for å være raskt ute med veiledning til de offentlige oppdragsgivere om muligheten for å justere avregningsprisene til sine leverandører. Det kom også raskt en oppfordring om å gå i dialog, utvise fleksibilitet og opprettholde det gode offentlig-private samarbeidet.

Dessverre, heter det i meldingen fra næringslivsforeningen, er det avgjort ikke deres inntrykk at det nærmest er et stormløp retning prisjusteringer til de private leverandørene. Tvert imot er det foreningens klare inntrykk at veiledningen over en bred kam bare samler støv.

Uten handlingsrom

Muligheten for å justere i avregningsprisene til de private leverandørene på offentlige kontrakter er et valg som utelukkende tilfaller de offentlige oppdragsgiverne. Derfor, poengterer Dansk Erhverv, er de private leverandørene egentlig uten handlingsmuligheter. Det problemet må unngås i fremtiden, slår foreningen fast, og peker på at det i alle offentlige kontrakter må tas med relevante prisreguleringsmekanismer som løpende kan ta høyde for de voldsomme prisstigningene.

Slike mekanismer skal sikre at det løpende foretas nødvendige justeringer. På den måten, fremhever næringslivsorganisasjonen, unngår man at de private leverandørene kommer i klemme økonomisk. De oppfordrer alle offentlige oppdragsgivere til å foreta en kritisk gjennomgåelse av alle kontrakter, ettersom det utvilsomt er grunnlag for prisjusteringer.

Bli den første til å kommentere på "Overhengende fare for konkurser; krever prisregulering i offentlige kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.