Overveldende dansk lokalpolitisk flertall for mer offentlig-privat samarbeid

Anbud365: Overveldende dansk lokalpolitisk flertall for mer offentlig-privat samarbeidMer enn 40% av lokalpolitikerne i Danmark mener i høy eller meget høy grad at deres kommune bør igangsette nye anbudsrunder i år, slik at flere oppgaver kan bli løst i samarbeid med private, fremgår det av en undersøkelse i regi av Dansk Industri – her ved adm.dir. Lars Sandahl Sørensen (foto:Sarah Hartvigsen Juncker).

Skriv ut artikkelen

Uansett parti er det – til dels stor – stemning for økt konkurranseutsetting i danske kommuner, først og fremst gjelder det løsningen av tekniske driftsoppgaver. Det viser resultatene av en undersøkelse Dansk Industri har foretatt. Bare en av ti lokalpolitikere i undersøkelsen ser ikke eller i liten grad et potensial ved styrket offentlig-privat samarbeid.

1. januar i år trådte en nye valgperiode i kraft i de 98 danske kommunene, der om lag 2500 byrådspolitikere var klare til å kaste seg på oppgavene. I den forbindelse gjorde Danmarks søsterorganisasjon til NHO, Dansk Industri, en undersøkelse som viste at 88% av politikerne er overbevist om at et tettere offentlig-privat samarbeid kan forbedre kommunenes oppgaveløsning. Svarprosenten var 32 – 41,5 dersom man også tar med de som svarte på deler av spørsmålene.

Samtidig stiger kommunens bruk av private leverandører for første gang siden 2017 – opp 0.6 prosent poeng fra 2020 til 2021.

Først og fremst på teknisk

Det er bare 10% av de spurte som ikke eller i liten grad ser et potensial ved styrket offentlig-privat samarbeid, viser undersøkelsen. Mer enn tre av fire kommunalpolitikere sier seg enig i at det først og fremst er på de tekniske områdene det er et potensial for kvalitetsutvikling ved hjelp av private leverandører. Om sosiale oppgaver er det generelt færre som ser et potensial i mer samarbeid med private.

Dansk Industri har også spurt innkjøpssjefer i kommunene, og de sier at åpenbare oppgaver som er egnet for konkurranseutsetting – rengjøring av kommunale bygninger og institusjoner – i mange tilfelle slett ikke eller bare delvis er konkurranseutsatt.

Rengjøring

Eksempelvis har bare 16% av kommunene konkurranseutsatt alle rengjøringsoppgavene på pleiesentre og andre botilbud, mens det er tilfelle i 39% av kommunene når det gjelder de kommunale helsetilbudene, ifølge undersøkelsen. Rengjøring av administrative bygninger i tillegg til skoler og daginstitusjoner løses langt oftere med hjelp av offentlig-privat samarbeid. Fortsatt er det imidlertid en tredel av oppgavene som overhodet ikke er konkurranseutsatt i dag, slår Dansk Industri fast.

Mer enn 40% av lokalpolitikerne mener i høy eller meget høy grad at deres kommune bør igangsette nye anbudsrunder i år, slik at flere oppgaver kan bli løst i samarbeid med private. Omkring 25% mener det motsatte.

Bli den første til å kommentere på "Overveldende dansk lokalpolitisk flertall for mer offentlig-privat samarbeid"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.