Presses SMB’ere inn i ulovlige anbudskonsortier?

Anbud365: Presses SMB'ere inn i ulovlige anbudskonsortier?Det finnes flere eksempler, ifølge Dansk Industri, på at en virksomhet både har ekspertisen og mannskapet til å løse de konkrete oppgavene, men flyttes ned på ranglisten på grunn av at det dreier seg om en mindre tilbyder.

Skriv ut artikkelen

En opphetet debatt om små og mellomstore tilbydere raser i Danmark. En konkurransesak har ført til påstander om at danske offentlige innkjøpere presser små tilbydere til å inngå konsortier, som kan være ulovlige, for å kunne konkurrere om oppdrag. Hvis ikke, blir de for små, heter det. Regjeringen vil ha avklaring.

Bakgrunnen er en anskaffelse som det danske Vejdirektoratet gjorde i forbindelse med fornyelse av avtale om kjørebanemerking for bestemte geografiske områder. Dansk Vejmarkerings Konsortium vant konkurransen, men tildelingsbeslutningen ble anket inn for konkurransemyndighetene av en av konkurrentene. De to selskapene som laget konsortieavtale i forbindelse med konkurranse er de to største på veimerking i Danmark. Konklusjonen som konkurransemyndighetene kom til, var at konsoriteetableringen var i strid med konkurransereglene.

Uhensiktsmessige regler

Avgjørelsen har i etterkant av denne avgjørelsen hos konkurransemyndighetene ført til en ganske opphetet debatt om små og mellomstore virksomheters muligheter til å delta i offentlige anbudskonkurranser. I den forbindelse har erhvervs– og vækstminister Troels Lund Poulsen tatt grep. Han vil ha dialog med leverandørmarkedet og offentlige virksomheter om mulig uhensiktmessige anskaffelsesregler som kan presse mindre, private virksomheter inn i ulovlige konsortier. Poenget i første omgang er å få kartlagt problemet. Søkelyset skal rettes mot eventuelle gråsoner.

Dansk Industri (DI), NHO/Norsk Industris søsterorganisasjon, har vært en pådriver for å få dette problemet opp i dagen. Årsaken er, heter det i en melding derfra, er at offentlige innkjøpere indirekte eller direkte oppfordrer de konkurrerende virksomhetene til å etablere konsortier blant annet ved å bruke virksomhetenes størrelse som et konkurranseparameter for overhodet å få lov til å komme med tilbud på en rammeavtale.

Flyttes ned på ranglisten

Det finnes flere eksempler, ifølge DI, på at en virksomhet både har ekspertisen og mannskapet til å løse de konkrete oppgavene, men flyttes ned på ranglisten på grunn av at det dreier seg om en mindre tilbyder.

DI Rådgiverne, som er bransjeorganisasjon i DI, vil at innkjøperne skal få klar beskjed til innkjøperne om at de ikke bør lege vekt på bedriftenes størrelse med mindre det er en god begrunnelse for det – som relaterer seg til de oppgavene som skal løses. I tillegg må det lages en veiledning som sier noe om når det er lovlig å inngå konsortier i forbindelse med rammeavtaler. Dessuten, krever DI, må det lages noen klare retningslinjer til innkjøperne om at de ikke må oppfordre til å danne konsortier hvis det ikke er absolutt nødvendig.

Bli den første til å kommentere på "Presses SMB’ere inn i ulovlige anbudskonsortier?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.