Satser millioner på innovative anskaffelser for dansk helsevesen

Anbud365: Satser millioner på innovative anskaffelser for dansk helsevesen Det handler bl.a. om at sikre bedre tilgang på innovative helseløsninger til gavn for pasientene og skape et sterkt hjemmemarked, hvor helsevesenet fungerer som utstillingsvinduet for de nyeste og smarteste løsningene, sier Danmarks næringsminister, Simon Kollerup, i en kommentar til etableringen av en life science-strategi med innslag av innovative anskaffelser – med tilhørende finansiering (foto: Keld Navntoft).

Skriv ut artikkelen

Innovative anskaffelser og samarbeid skal spille en sentral rolle i dansk helsevesen i årene fremover. Det fremgår av den danske regjeringens life science-strategi. Statlige og regionale fora skal sammen løfte frem innovasjonsinitiativ innen helsesektoren, og en støtteordning til formålet er etablert og nettopp trådt i kraft. Over de kommende årene stilles 18 mill til disposisjon. Pengene skal gå til kompetanseløft og hjelpetiltak.

Regjeringen i Danmark lanserte tidligere i år en strategi skal løfte dansk life science opp i verdensklasse og sikre enda bedre pasientbehandling, som det heter i omtalen av strategien.  I strategien er det 38 initiativer fordelt på sju ulike områder. To av initiativene gjelder innovative anskaffelser.

I det ene initiativet tar regjeringen til orde for et styrket søkelys på innovative anskaffelser. Det skal bl.a. skje ved et samarbeid mellom regjeringens partnerskap for innovasjonsfremmende helseanskaffelser og Danske Regioners «Forum for Værdibaserede Indkøb på Sundhedsområdet».

Økt innsats for innovative anskaffelser

De to aktivitetene skal sammen sørge for å øke innsatsen for å styrke innovative anskaffelser i helsesektoren gjennom å bygge ut og intensivere samarbeidet dem imellom. På den måten er det meningen at det skal bli økte investeringer i langsiktige og innovative helseløsninger.

I strategien peker regjeringen bl.a. på at det skal settes i gang et arbeid med å utvikle en prototype på en datadrevet modell for verdibaserte innkjøp, utvikle innovasjonskriterier, sikre kompetanse løft hos innkjøpere og utarbeide innovative kontraktparadigmer.

Støtteordning

Det andre initiativet som dreier seg om innovative anskaffelser i life science-strategien, er en etablering av en støtteordning. Den trådte i kraft 1. september og har som formål å støtte flere innovative anskaffelser i helsevesenet, bl.a. tilskudd til kompetanseløft og ulike former for hjelp i forbindelse med innkjøp av innovative teknologier, medisinsk utstyr og legemidler.

Til støtteordningen er det foreløpig satt av ni mill i år, fire mill neste år og fem mill i 2023. Det er Erhvervstyrelsen som skal administrere ordningen. Offentlige innkjøpere i regioner og kommuner i helsevesenet kan søke om midler fra støtteordningen.

Attraktivt med innovative samarbeid

I strategien heter det at det skal være attraktivt for det offentlige og foretak å inngå innovative samarbeid for i enda høyere gard å understøtte tilgangen på innovative løsninger i helsevesenet. Et innovativt innkjøp krever imidlertid ofte et annerledes forarbeid enn tradisjonelle innkjøp.

Formålet med støtteordningen er å gjøre det lettere for offentlige institusjoner å etterspørre og kjøpe inn nye innovative løsninger. Ved å etterspørre nye løsninger kan den offentlige sektoren være med på å målrette bedriftenes innovasjon, slik at de utvikler bedre og muligvis billigere løsninger, heter det i life science-strategien.

Bli den første til å kommentere på "Satser millioner på innovative anskaffelser for dansk helsevesen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.