Skal få Europa til å bruke nordiske, bærekraftige emballasjekriterier

Anbud365 Skal få Europa til å bruke nordiske, bærekraftige emballasjekriterier«Nordiske kriterier for mer bærekraftig emballasje til produkter til helsesektoren» er en grønn eksportvare som vi kan være stolte av i Danmark og Norden, skriver formannen for den danske delegasjon til Nordisk Råd, Bertel Haarder (t.v.) og formann for Danske Regioner, Anders Kühnau (foto/Haarder: Charlotte de la Fuente/Norden.org).

Skriv ut artikkelen

De fem danske helseregionene har, sammen med bransjen og kollegaer i Norge, Sverige, Finland og Island, utviklet kriterier for mer bærekraftig emballasje til bruk i offentlige anskaffelser. Det er et mønstereksempel på nordisk samarbeide som fremmer grønn omstilling. Kan vi få helsevesenet i resten av Europa til at bruke kriteriene, kan vi effektivt begrense emballasjeforbruket, fremme gjenbruk og mer bærekraftige materialer i stor skala, skriver fremtredende danske representanter for sykehus og i Nordisk Råd.

Miljøhensyn og konkurranse går hånd i hånd i de nordiske innkjøpskriteriene på sykehusområdet som er utviklet av de fem danske regioner sammen med bransjen og kollegaer i Norge, Sverige, Finland og Island. Kriteriene kan effektivt begrense emballasjemengdene fra Europas sykehus – ikke minst plast, skriver formannen for den danske delegasjon til Nordisk Råd, Bertel Haarder og formann for Danske Regioner, Anders Kühnau i AvisenDanmark.

Stjerne i boken

«Nordiske kriterier for mer bærekraftig emballasje til produkter til helsesektoren» er frivillige innkjøpskrav. Miljøkriteriene kan tas med i anskaffelser når sykehusene kjøper utstyr og varer, slik at produktenes emballasje over tid reduseres og bli mer og mer bærekraftig. Prinsippet er enkelt, slår de to artikkelforfatterne fast: Leverandøren får en stjerne i boken når det benyttes mer bærekraftig emballasje. Utgangspunktet er tre nivåer av bærekraft ut fra om produktets emballasje er på basis, avansert- eller spydspiss. Kriteriene har allerede vært brukt i danske anskaffelser med en kontraktsum, som nærmer seg en milliard.

Regionenes miljøkriterier har høstet stor ros fra legemiddel- og emballasjebransjene, fremheves det i artikkelen. Den danske regjeringen har brukt kriteriene som inspirasjon til et initiativ om grønne krav til statens innkjøp av emballasje og engangsprodukter i sin strategi for offentlige innkjøp. Andre sektorer og land har fått øynene opp for potensialet. Flere kommuner i hovedstaden bruker kriteriene som inspirasjon på sine innkjøpsområder i regi av Gate 21 – et partnerskap for grønn omstilling og handling.

Ut i Europa

Kriteriene er oversatt engelsk, og kan dermed gjøre nytte også utenfor Danmarks grenser. Den danske regjeringen løfter kriteriene inn på det politiske bord i Nordisk Råd, overfor EU-kommisjonen og kollegaer i andre EU-land. Norden skal gjøre Europas emballasje grønnere, slår artikkelforfatterne fast. Det er på dagsordenen i det neste grønne samarbeidsutvalgsmøtet mellom Danske Regioner og regjeringen i Danmark. Og i Chicago er kriteriene på programmet til en konferanse i oktober om emballasje i helsesektoren.

Bli den første til å kommentere på "Skal få Europa til å bruke nordiske, bærekraftige emballasjekriterier"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.