Skal presse danske kommuner til mer konkurranseutsetting

Anbud365: Skal presse danske kommuner til mer konkurranseutsetting- Konkurranseutsettingen i kommunene er for lav og vokser for langsomt. Vi må være langt mer ambisiøse, sier den danske økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll.

Skriv ut artikkelen

Alt for lav og vokser for langsomt. Slik karakteriserer økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll i Danmark kommunenes konkurranseutsetting. Nå vil han ta grep for å presse kommunene til å bruke konkurranse i langt større grad, også på velferdsområdet. Omkring årsskiftet 2017/2018 kommer planen!

I en pressemelding skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet at økningen i kommunenes konkurranseutsetting er for liten. Det understreker behovet for å fastsette måltall for økt konkurranse.

Regnskapstallene for 2016 viser at kommunene til sammen konkurranseutsatte 26,9% av sine oppgaver. Året før var tallet 26,5%. Kommunene konkurranseutsetter bare litt over en fjerdedel av de oppgaver som kan konkurranseutsettes, skriver ministeriet. En oversikt viser at tilsvarende tall i 2007 var 22,7%, med andre ord litt over 4 prosentpoeng lavere enn i 2016.

Indikator for konkurranseutsetting

Det er en spesiell indikator som benyttes i forbindelse med å måle omfanget av konkurranseutsettingen i Danmark – IKU = indikator for konkurranseutsetting. Indikatoren uttrykker hvor stor andel av de oppgaver som kan konkurranseutsettes, kommunene har konkurranseutsatt. Tallene er basert på de endelige regnskapene for kommunene i tillegg til en rekke innberetninger til Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Det er viktig å ha fokus på konkurranseutsetting, heter det, enten det gjelder vedlikehold av grøntområder, rengjøring av institusjoner eller pleie av eldre. Regjeringen i Danmark signaliserer at den ønsker å styrke konkurranseutsettingen. Konkurranse om velferdsoppgavene bidrar til å utvikle kvalitet og innovasjon, samtidig som det styrker kommuneledelsens muligheter til å oppnå mer omkostningseffektive løsninger og dermed mest mulig velferd for skattepengene.

For lav og vokser for langsomt

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll liker ikke situasjonen: – Konkurranseutsettingen i kommunene er for lav og vokser for langsomt. Vi må være langt mer ambisiøse. Derfor bør vi fastsette konkrete måltall for konkurranseutsettingen, sier han i en kommentar. Det handler om å skape et vedvarende press for å sikre den beste og mest effektive løsning for de mange velferdsoppgavene i kommunene. Forskjellen i kommunenes konkurranseutsetting viser at det er et stort potensial hvis kommunene går mer målrettet og fordomsfritt til verks.

Han lover å dykke ned bak talene for å utpeke de områder der det er størst potensial – og ikke minst identifisere de gode kommunene som andre kan lære av.

Bli den første til å kommentere på "Skal presse danske kommuner til mer konkurranseutsetting"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.