Skal sette en stopper for store overskudd for private i offentlig velferd

Anbud365: Skal sette en stopper for store overskudd for private i offentlig velferdSosial- og innenriksminister Astrid Krag vil sette en stopper for at utsatte borgere skal være "en pengemaskin" for private firmaer, som trekker ut offentlige velferdskroner.

Skriv ut artikkelen

Regjeringen i Danmark tar nå grep – det skal bli slutt på at private drivere av kommunalfinansierte velferdstilbud skal kunne ta ut store overskudd. Snirklet selskapskonstruksjoner for å få det til, skal gjøres umulig. En tilsynelatende tilsynssvikt i en dansk kommune gav støtet til arbeidet med å innføre tiltak. Raskt kom det frontalangrep fra organisasjoner i næringslivet mot de aktuelle tiltakene fra regjeringens side.

Bakgrunnen for at den danske regjeringen forbereder tiltak, er Ekstra Bladets avsløringer av et tilsynelatende sviktende tilsyn i en kommune. Et privat foretak driftet barnehjem, for noen år siden ble foretaket solgt for nær 130 millioner kroner og eies nå av et kapitalfond. Den opprinnelige eieren er for tiden under politietterforskning for økonomisk kriminalitet.

Til Ekstra Bladet sier sosial- og innenriksminister Astrid Krag at initiativet fra regjeringen handler om å få satt en stopper for at utsatte borgere skal være “en pengemaskin” for private firmaer, som trekker ut offentlige velferdskroner.

Kutte store overskudd

Regjeringens utspill går ut på at det ikke skal være mulig å gjøre overskudd ved driften av sosiale tilbud, f.eks. private botilbud for unge eller psykisk syke, som sorterer under sosialtilsynet i Danmark. Pengene skal ikke gå til private lommer, men brukes til å gjøre tilbudet ytterligere bedre, heter det. Bl.a. skal sosialtilsynene styrkes, slik at de bedre er i stand til å gjennomskue og kontrollere tilbudenes økonomi. De aktuelle tilbudene finansieres i dag av kommunene, men er ofte drevet at private gjennom aksje- eller andelsselskaper. Selskapskonstruksjonene gjør det nå mulig å trekke store overskudd ut av tilbudene. Nå skal selskapene omdannes til selveiede institusjoner, slik det er på friskoleområdet. Da blir slike konstruksjoner ikke lenger mulig. Også innenfor skoleområdet ser regjeringen på tilsvarende tiltak.

SMVDanmark: Ren ideologi

Reaksjonene har ikke latt vente på seg.  SMVDanmark sier at dette er ren ideologi og at det bare vil begrense kvaliteten på tilbudene for de svake. Overskuddsgraden for private som tilbyr på velferdsområdet er i dag knappe 2%. Det er et svært lite overskudd sammenliknet med en rekke andre områder, heter det.  Bransjen preges av ildsjeler som ønsker å gjøre en forskjell og som bestemt ikke gjør dette for pengenes skyld, og SMVDanmark spør hva det kommer seg av at noen tror at kommunene er så mye bedre enn private aktører når det gjelder tilbud på dette området. Hvis man er bekymret for at det noen steder kan være snakk om for mye profitt, dvs. en overnormal profitt, bør det offentlige heller løse dette ved å øke konkurransen fra andre private aktører.

Dalende kvalitet

Også næringsorganisasjonen Dansk Erhverv er bekymret. Tiltakene vil bety en dalende kvalitet på området, og omkring 1000 utsatte barn og unge på private bo- og oppholdssteder må finne seg et nytt hjem. Regjeringens løsning er dessverre et uttrykk for at man velger en forhastet løsning i stedet for dialog og en styrking av det offentlige-private samarbeidet, kommenterer Dansk Erhverv.

Bli den første til å kommentere på "Skal sette en stopper for store overskudd for private i offentlig velferd"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.