SMB-krav: Kommunene må få plikt til å følge anbudsresultatene

Anbud365: SMB-krav Kommunene må få plikt til å følge anbudsresultateneSMVdanmark, her ved sin sjeføkonom Lars Magnus Christensen, skriver at å klage over offentlig næringsvirksomhet er en uoverskuelig og langsommelig prosess. Siste gang de gjorde det, var saksbehandlingstiden fire år. Nå håper de på en mer effektiv klageinstans.

Skriv ut artikkelen

Det ligger en god intensjon i forslaget om å stramme inn reglene for det offentliges utregning av egne kontrollbud, men det har ingen virkning dersom ikke den offentlige oppdragsgiverens forpliktes til å følge resultatet av anskaffelsesrundene der kontrollbud inngår. Det understreker SMVdanmark i en høringsuttalelse, der de også gir sin støtte til regjeringens forslag om opprettelse av en klagemyndighet. Men, heter det, den må kunne sanksjonere de offentlige myndighetene som driver næringsvirksomhet i utakt med reglene.
SMVdanmark er organisasjon for små og mellomstore bedrifter, især innen håndverksfagene. I forbindelse med regjeringens arbeid med å evaluere den eksisterende anskaffelseslovgivningen har foreningen spesielt vært opptatt av strammere regler for utregning av offentlige oppdragsgiveres kontrollbud. Men også forslaget om etablering av en klagenemnd som skal behandle klager om offentlig næringsvirksomhet.
De er fornøyd med at kravene til hva som skal regnes inn i kommunenes egne kontrollbud blir skjerpet, slik at det offentlige ikke kan underby de private virksomhetene som ønsker å være leverandører til kommuner og regioner. Men, heter det, innskjerpingen vil være uten reell virkning dersom ikke kommunene forpliktes til å følge konkurransens resultat. I dag er de ikke forpliktet til det.

Følge opp konkurranse-utfallet

Ifølge organisasjonens sjeføkonom, Lars Magnus Christensen, har man gjennom en årrekke sette mange eksempler på at kommuner ikke har fulgt opp i pakt med konkurransens resultat – også selv om forskjellen har utgjort flere millioner kroner på flerårige rammeavtaler.
Kommunene, heter det, velger å la sine egne håndverkeravdelinger fortsette å utføre arbeidet for kommunene, selv olm en anbudskonkurranse har vist at private kan utføre oppgaven billigere og bedre. Mange bedrifter opplever at deres kommune på en og samme gang er deres lokale myndighet, mulig viktigste kunde – og verste konkurrent, som fratar dem arbeid og som bedriftene og deres medarbeidere medfinansierer gjennom skatten.

Må kunne sanksjonere

SMVdanmark anbefaler at den foreslåtte klagemyndigheten skal kunne behandle alle klager ved forhold hvor private aktører er leverandører til kommuner og alle aspekter som gjør seg gjeldende i den forbindelse. I dag, mener SMVdanmark at det er en uoverskuelig og langsommelig prosess å klage over offentlig næringsvirksomhet. Siste gang de gjorde det, var saksbehandlingstiden fire år. Nå håper de på en mer effektiv klageinstans, men de mener den bør kunne sanksjonere også.
I forslaget til opprettelse av klagenemnda ligger det ingen fullmakt til å sanksjonere allerede skjedde overtredelser eller tildele kompensasjon til de bedrifter som har lidt tap som følge av en kommunes overtredelse av reglene. Det betyr at ingen offentlig oppdragsgiver risikere annet enn at man må stanse en ulovlig atferd, skriver SMVdanmark og mener slikt er uholdbart.

Bli den første til å kommentere på "SMB-krav: Kommunene må få plikt til å følge anbudsresultatene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.