Solid dansk flertall har tro på nytten av å kreve miljømerker

Anbud365: Solid dansk flertall har tro på nytten av å kreve miljømerkerMer enn 85% av alle spurte i den danske undersøkelsen mener at bruken av miljømerker styrker kommunens grønne image.

Skriv ut artikkelen

Bare etter få måneder var mulighetene i den nye anskaffelsesloven til å kreve et miljømerke, vel kjent i Danmark. I en undersøkelse svarte 88% at de kjente muligheten, og 75% av disse at man ved å benytte muligheten kan spare så vel tid som ressurser. Deltakerne i undersøkelsen var offentlige innkjøpere, politikere og leverandører.

Operate AS gjennomførte undersøkelsen for Miljømærking Danmark i løpet av sommeren 2016. Det var en spørreskjemaundersøkelse, der 149 respondenter har bidratt: 47 offentlige innkjøpere, 45 lokalpolitikere og 57 virksomheter med lisens for et miljømerke. 68 kommuner er representert i undersøkelsen.

Da undersøkelsen ble gjennomført, hadde Danmark hatt sin nye anskaffelseslov – udbudsloven – i ca. et halvt år. EU–direktivene fra 2014 er nedfelt i denne loven, på samme måte som vår nye anskaffelseslov som trådte i kraft 1. januar 2017.

Krav om miljømerke

Den nye, danske anskaffelsesloven gir, på samme måten som den norske, en mulighet for å stille krav om miljømerker som Svanemerket og EU–blomsten i anskaffelser med verdi over EU/EØS–tersklene. Miljømærking Danmark ville gjennom undersøkelsen danne seg et bilde av hvordan de nye mulighetene er tatt imot og i bruk av politikere og innkjøpere, og hvordan det påvirker de leverandørene som leverer tilbud til offentlige kontrakter.

Det viser seg at 88% av de spurte har hørt om de nye mulighetene, og av disse mener 75% at man ved å benytte mulighetene kan spare både tid og ressurser. Besparelsene kommer i forbindelse med utarbeidelse av konkurransedokumentene, der innkjøperne slipper selv å utvikle miljøkrav og i forbindelse med verifisering og kontroll av at kravene er oppfylt.

Styrker kommunens grønne image

Også andre fordeler foreligger, ifølge både innkjøpere og politikere som er med i undersøkelsen. Mer enn 85% av alle spurte mener at bruken av miljømerker styrker kommunens grønne image og gir innbyggerne økt sikkerhet og helse, ettersom det stilles strenge krav til kjemikalie–innhold.

Leverandørene ser også fordeler med bruk av miljømerker. Når miljøkravene fra det offentlige blir mer ensartet, blir det også enklere å sette seg inn i hvilke krav og kriterier man som leverandør forventes å leve opp til. Samtidig blir konkurransen mer rettferdig når det kontrolleres at kravene faktisk er oppfylt.

Leverandørene og miljøkrav

Ifølge målingen opplever imidlertid de leverandørene med lisens til et miljømerke, ennå ikke virkningen av den nye anskaffelsesloven. 33% av leverandørene i undersøkelsen har aldri eller nesten aldri blitt møtt av krav om dokumentasjon for oppfyllelse av miljøkrav når de er med i offentlige anbudskonkurranser.

På den positive siden, noterer Miljømærking Danmark, at 65% av politikerne i undersøkelsen i tiden fremover vil arbeide for å sette konkrete mål for miljømerkede innkjøp.

Bli den første til å kommentere på "Solid dansk flertall har tro på nytten av å kreve miljømerker"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.