Stadig større avtaler er et tveegget sverd

Anbud365: Stadig større avtaler er et tveegget sverd– De potensielle større, felles anskaffelser er et tveegget sverd,skriver Dansk Industri, her ved sin adm.dir. Karsten Dybvad.

Skriv ut artikkelen

Et samarbeid om anskaffelser mellom regjeringen og regionene i Danmark vekker blandede følelser hos en av de store leverandørforeningene. Det er et tveegget sverd, heter det. På den ene siden kan man få mer profesjonelle anskaffelser, på den annen kan det føre til anskaffelser som ødelegger markedet.

I forbindelse med behandlingen av forslaget til statsbudsjett i Danmark lager regjeringen der og Kommunerens Landsforening (KL) en avtale for kommende års kommuneøkonomi. KL er dansk søsterorganisasjon til KS her hjemme.

Kommuneøkonomi–avtalen for 2017 er klar, og mye der dreier seg om bruk av offentlige anskaffelser. Denne gangen er partene enige, som det heter, om at e–handel kan være en vei å sikre effektive anskaffelser gjennom høyere avtalelojalitet og reduserte transaksjonskostnader.  På den bakgrunn er partene i avtalen enige om å forbedre fakturaopplysninger og sikre de beste vilkår for e–handel ved å støtte bruk av felles standarder for f.eks. e–kataloger.

Effektiviseringsprogram

Det etableres også et moderniserings– og effektiviseringsprogram som skal frigjøre en milliard kroner hvert år. Av beløpet skal halvparten årlig benyttes til prioriterte områder i de offentlige. Det nærmere innholdet i dette programmet skal avtales til høsten, men det er klart at effektive offentlige anskaffelser og konkurranseutsetting får en sentral plass.

Mellom regjeringen og Danske Regioner er det dessuten inngått en avtale om å etablere et innkjøpsstrategisk samarbeid med søkelys rette mot konkrete innkjøpskategorier. Her skal det inngås fellesoffentlige løsninger og skapes et ensartet og bedre felles kunnskapsgrunnlag. Det strategiske samarbeidet skal påbegynnes til høsten. Danske Regioner er interesseorganisasjon for de danske regionene, som ble etablert da danskene for snart ti år siden slo sammen sine amt (fylkeskommuner) til større enheter, regioner.

Positive leverandører, men …

I sine kommentarer til at offentlige anskaffelser spiller en sentral rolle i økonomiavtalen er Dansk Industri, dansk NHO, positive. Imidlertid understreker organisasjonen at det økede samarbeidet ikke må føre til langsiktige, uhensiktsmessige konsekvenser for markedet:

– De potensielle større, felles anskaffelser er et tveegget sverd.  På den ene siden kan det føre til flere profesjonelle anskaffelser med flere likeartede krav, som er mer gjenkjennelige for leverandørmarkedet. På den annen, skriver Dansk Industri, kan det føre til anskaffelser som ødelegger markedet og skaper et altfor snevert standardsortiment. Det er avgjørende at regionene er oppmerksomme på dette i forbindelse med felles anskaffelser.

Samtidig må ikke de stadig større anskaffelsene være en barriere for at leverandørene kan tilby innovative løsninger. Det samme, påpeker Dansk Industri, gjelder et ensidig fokus på prisen i motsetning til bruk av totaløkonomi.

Satsingen på e–handel vil utelukkende være til fordel for så vel oppdragsgivere som leverandører, heter det fra Dansk Industri.

Bli den første til å kommentere på "Stadig større avtaler er et tveegget sverd"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.