For stor vekt på pris kan ha gitt konkursras i danske eldreomsorg

Anbud365: For stor vekt på pris kan ha gitt konkursras i danske eldreomsorgKommunene har lagt lovlig stort vekt på å presse prisene, sier Danmarks innovasjonsminister Sophie Løhde (fotograf Nadia Fryd).

Skriv ut artikkelen

Private leverandører av eldreomsorg på kontrakt for danske kommuner har de siste årene gått over ende – en etter en, hele 38 konkurser er registrert siden 2013. Nå griper den danske regjeringen inn. Noe av det den skal se på er om kommunene har presset prisene for kraftig ved vekting av pris og kvalitet ved kontrakttildeling.

Ifølge FOA, som er Danmarks tredje største fagforbund – med ca. 182.000 medlemmer – er det registrert 43 konkurser siden 2006 blant de private selskapene som tilbyr eldreomsorg på kontrakt for danske kommuner. 38 av disse er kommet etter at tjenesten ble konkurranseutsatt for alvor i 2013. Konkursene har rammet drøyt 11600 eldre og godt over 1800 har mistet jobben.

Slike konkurser kan skape alvorlige problemer for kommunene, ikke minst fordi de kan skje på få timers varsel. Dette kan bety en usikker situasjon for de eldre, som da må vente på en løsning før hjelpen kommer.

Forebygge konkurser

Dette er bakgrunnen for at regjeringen nå griper inn. Formålet er å forebygge slike konkurser, sikre de eldre kvalitet, trygghet og valgfrihet i hjemmepleien. Regjeringen skal i dialog med organisasjonene og gjennomgå det aktuelle regelverket. Blant det som skal undersøkes nærmere er prisene til både kommunale og private leverandører. Også de kommunale kontraktene med private leverandører skal sees på, blant annet hvordan pris og kvalitet vektes ved anbudskonkurransene.

Dansk Industri, søsterorganisasjonen til NHO, støtter opp om initiativet fra regjeringen. Det samme gjør Kommunernes Landsforening (KL).

Marked i konsolidering

KL peker på at tallet på konkurser er falt fra 2015 til 2016, og mener at den vesentligste forklaringen på konkursene formodentlig er at det er et marked som holde på å konsolidere seg. Det er noe nytt at kommunene konkurranseutsetter slike komplekse tjenester, og derfor har nok noen leverandører gapt over mer enn de reelt sett kunne levere, heter det.

Det er viktig for kommunene at de har fleksible muligheter for å konkurranseutsette oppgaver, fremholder KL. Løsningene r ikke nye regler for anskaffelser, men dialog om hvordan vi fremover kan forebygge konkurser bedre enn i dag.

For stor vekt på pris

Til nyhetsbrevet «Det offentlige» sier innovasjonsminister Sophie Løhde at mange kommuner har for stort fokus på pris. Derfor tar regjeringen et såkalt «service–ettersyn». Kommunene har lagt lovlig stort vekt på å presse prisene, sier hun.

Bli den første til å kommentere på "For stor vekt på pris kan ha gitt konkursras i danske eldreomsorg"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.