Støtteordning forstyrret konsesjonsrisikoen

Anbud365: Støtteordning forstyrret konsesjonsrisikoenEn av de som ikke ble prekvalifisert, klaget og mente det ikke dreide seg om en konsesjonskontrakt, men bare om en vanlig kontrakt.

Skriv ut artikkelen

En som tildeles konsesjon, overtar hele eller deler av den risikoen som den offentlige oppdragsgiveren har i forbindelse med prosjektet. Men i en dansk klagesak kom det inn en støtteordning som gjorde omfanget av risikoen usikker.

Sakens bakgrunn (J.nr. 2015–7302) var at Energistyrelsen i Danmark kunngjorde en konkurranse med prekvalifisering med sikte på å inngå en kontrakt om kystnære vindmølleparker. Av kunngjøringen fremgikk det at det dreide seg om en konsesjonskontrakt. Klagenævnet for Udbud la i sine vurderinger til grunn de tidligere reglene for kunngjøring av konsesjonskontrakter, altså ikke EUs nye konsesjonsdirektiv.

En av de som ikke ble prekvalifisert, klaget og mente det ikke dreide seg om en konsesjonskontrakt, men bare om en vanlig kontrakt.

En konsesjonskontrakt er en avtale om utføring av tjenester eller bygge- og anleggsarbeider, der leverandørens vederlag består av en rett til å utnytte tjenesten/anlegget, eventuelt sammen med betaling. I en konsesjonskontrakt er med andre ord den vesentlige driftsrisikoen overført fra oppdragsgiver til leverandøren.

 

Risikoomfanget

Det var nettopp risikoen som var sakens kjerne. Her var det snakk om produksjon av elektrisitet som skulle omsettes i markedet, som kan være ganske så omskiftelig. I kontrakten skulle inngå en «settlement price», men Energistyrelsen tilkjennegav at den i en periode ville støtte konsesjonshaveren med en minstepris pr kWh for de førte 50 000 fullastpriser hvis markedsprisen ble lavere enn «settlement price».

På det tidspunkt klagesaken ble behandlet, var konkurransen fortsatt i gang, og «settlement price» ikke fastsatt. Faglige vurderinger som ble innhentet, konkluderte imidlertid med at det ikke kunne utelukkes at støtten fra Energistyrelsen kunne få et slikt omfang at risikoen av den grunn ble så begrenset at det ikke var snakk om en konsesjonskontrakt.

Klagenævnet påberopte seg imidlertid at det ikke var nødvendig sikkerhet til stede for å vurdere omfanget av risikoen som den kommende konsesjonshaveren ville komme til å overta. Konkurransen er både stor og komplisert, heter det. Dermed konkluderte klageorganet med at det på dette tidspunkt i konkurransen var korrekt å kunngjøre konkurransen som en konsesjonskontrakt.

Bli den første til å kommentere på "Støtteordning forstyrret konsesjonsrisikoen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.