Suksess med innovasjon gjennom partnerskap

Anbud365: Suksess med innovasjon gjennom partnerskapDet er uklart om innovasjonspartnerskap er en ny anskaffelsesprosedyre eller en ny kontraktsform.

Skriv ut artikkelen

Snart kan du skape innovasjon gjennom offentlig–private partnerskap. Danskene er i full gang. Der er slike måter å skape innovative løsninger langt på vei en suksess. Godt over 300 slike partnerskap er registrert, viser en kartlegging. Tre av fire deltakere sier at de er tilfreds eller meget tilfreds med å ha vært med i slike partnerskap.

Det er uklart om innovasjonspartnerskap er en ny anskaffelsesprosedyre eller en ny kontraktsform. Nærings– og fiskeridepartementet (NFD) holder på det siste. Det fremgår av deres høringsnotat i forbindelse med de kommende, reviderte reglene for offentlige anskaffelser her hjemme. Gjennomføringen av konkurransen om å inngå et innovasjonspartnerskap skal skje etter reglene for konkurranse med forhandlinger, skriver NFD.

 

Dansk analyse

Det er behovet for og jakten på innovative løsninger som er bakgrunnen for at EU innlemmet slike partnerskap i det nye regelverket. En analyse fra danske Rådet for offentlig–privat samarbeid viser at man i vårt naboland i syd er godt i gang. Innenfor helse– og velferdsområdet var det pr. februar 2014 registrert nær 259 igangsatte eller avsluttede offentlig–private innovasjonspartnerskap (OPI). På miljøområdet var det 65.

Kartleggingen viser også at det gjennomsnittlige antall deltakere i OPI–prosjektene på miljøområdet var 8,5, mens det innenfor helse og omsorg i snitt var 5,34 parter.

 

Jakt på økt kvalitet

To av tre offentlige virksomheter innenfor helse og omsorg sier at økt kvalitet i tjenesteytelsene har vært hovedmotivet for å være med i et OPI–prosjekt. Mer tilfredse brukere, reduserte kostnader og nye kunnskaper er også høyt oppe på listen over motiverende faktorer.

I en spørreundersøkelse som gir grunnlaget for analysen, fremgår det at prosjektene i det alt vesentlige er kommet i stand etter uformell kontakt. Bare 10 prosent svarer at de er kommet til etter en anskaffelsesprosess. Etter regelverket må det offentliges kjøp av innovasjonsløsningen følge en av de godkjente prosedyrene.

 

Tilfredse deltakere

På spørsmål om de er tilfredse med å ha vært med i et OPI–prosjekt, svarer 77 prosent av de offentlige og 73 prosent av de private virksomhetene at de er tilfreds eller meget tilfreds. Bare 4 prosent av de offentlige og 12 prosent av de private uttrykker at de har vært utilfreds eller lite tilfreds.

Flere tall: 87 prosent av de som kommer fra store organisasjoner og 75 prosent av dem som kommer fra små, sier seg tilfreds eller meget tilfreds med å ha vært med i et slikt prosjekt. Og 70 prosent fra de små og 61 prosent fra de store sier at de gjerne er med i et nytt OPI–prosjekt.

Bli den første til å kommentere på "Suksess med innovasjon gjennom partnerskap"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.