Svinger pisken over kulturinstitusjoner

Svinger pisken over kulturinstitusjonerI annethvert kjøp fulgte institusjonene ikke regelverket, enten det var et EU–kjøp eller kjøp etter den nasjonale tilbudsloven.

Skriv ut artikkelen

Den danske riksrevisjonen svinger nå pisken over seks statlige kulturinstitusjoner for manglende etterlevelse av reglene for offentlige anskaffelser. En undersøkelse avslørte blant annet at i nesten to av tre kjøp over 500 000 kroner kunngjøres ikke konkurransen. Meget utilfredsstillende, konstaterer Rigsrevisionen.

Rigsrevisionen i Danmark tok selv initiativet til å undersøke anskaffelsene i seks institusjoner under Kulturministeriet i september i fjor. Formålet var å undersøke om anskaffelsene kunne karakteriseres som sparsommelige. Med det menes at de sjekker markedet forut for anskaffelsene, får inn flere tilbud og kjøper ensartete varer og tjenester på tvers av institusjonene.

Konklusjonen av undersøkelsen ble at Rigsrevisionen slår fast at så vel departement som sektorens konserninnkjøp burde styre og følge opp på innkjøpsområdet for derved å bidra til sparsommelige kjøp og at regelverket følges.

For undersøkelsesresultatene var ikke oppløftende. I annethvert kjøp fulgte institusjonene ikke regelverket, enten det var et EU–kjøp eller kjøp etter den nasjonale tilbudsloven. Spesielt gjaldt det kravet til kunngjøring ved kjøp over 500 000 kroner. I nesten to av tre anskaffelser ble dette kravet overholdt. Dette finner Rigsrevisionen meget utilfredsstillende, heter det i rapporten.

Manglet dokumentasjon

I hvert tredje kjøp hadde institusjonene ikke dokumentasjon for viktige disposisjoner og beslutninger underveis i prosessen. Ved flere anledninger skapte dette problemer for institusjonene. I etterkant oppsto det tvil om den ytelsen som ble levert, var i samsvar med det som ble avtalt.

Revisjonen ser det som positivt at departement har utarbeidet felles konsernretningslinjer for kjøp av varer og tjenester.  Men undersøkelsen viste at institusjonene bare i mindre omfang følger disse retningslinjene. Kulturministeriet må påse at disse retningslinjene følges, skriver revisjonen, og legger til at de også bør omfatte bygg og anlegg.

De seks institusjonene som ble undersøkt, var: Det Kongelige Bibliotek, Det Kongelige Teater og Kapel, Kulturstyrelsen, Statens Arkiver (Rigsarkivet), Statens Museum for Kunst og Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme.

 

Bli den første til å kommentere på "Svinger pisken over kulturinstitusjoner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.