Tapte millioner på en tastefeil i et tilbud

Tapte millioner på en tastefeil i et tilbudEn tastefeil i et tilbud kostet en danske entreprenør dyrt: Han hadde skrevet at utgiftene til et kranarbeid var 58 000 kroner, mens de i virkeligheten var 5,8 millioner kroner.

Skriv ut artikkelen

En tastefeil i et tilbud kostet en danske entreprenør dyrt: Han hadde skrevet at utgiftene til et kranarbeid var 58 000 kroner, mens de i virkeligheten var 5,8 millioner kroner. Han klaget, men fikk ikke medhold i en voldgiftsrett. Oppdragsgiveren kunne legge til grunn beløpet i tilbudet.

Saken som ble avgjort i danske Voldgiftsretten for Byggeri og Anlæg sist høst, gjelder en entreprenørs tilbud i en anbudskonkurranse. Voldgiftsretten skulle vurdere om byggherren hadde vært i ond tro, dvs. innså eller burde ha innsett at tilbudet på grunn av en feil hadde fått et annet innhold enn tilsiktet.

Det var ikke hvilken som helst feil. Entreprenøren hadde i sitt tilbud oppgitt kranutgiftene sine til 58 000 i stedet for 5,8 millioner kroner. Han hadde dessuten det laveste tilbudet i konkurransen.

 

Ekstra gjennomgang

Byggherren gav under rettsforhandlingene uttrykk for at han faktisk var oppmerksom på den usedvanlig lave kranutgiften, og foretok derfor en ekstra gjennomgang av tilbudet. Likevel fant han ikke grunn til å reagere, blant annet for at beskrivelsene av byggeprosjektet i de tre laveste tilbudene var sammenliknbare. På et annet underpunkt var entreprenøren dessuten vesentlig høyere i pris enn den som hadde det nestlaveste tilbudet.

Summa summarum mente byggherren at det kanskje lå strategiske overveielser bak en lav utgift til kraner og at utgiftene dermed kunne vær å finne under andre poster.

 

Ikke i ond tro

Dette fikk Voldgiftsretten til å konkludere med at byggherren ikke hadde vært i ond tro, og at entreprenøren var bundet av den lave kranprisen.  Den samlede sum ble dermed heller ikke forhøyet.

Det var advokat Jes A. Rosenvinge, partner i LETT Advokatpartnerselskab i København som omtalte saken i avisen Licitationen. Han syntes ikke det var rimelig at entreprenøren skulle være bundet av den lille tastefeilen med så stor konsekvens. Når byggherren ærlig opplyste at han hadde overveiet om det lå strategiske overveielser bak kranprisen, nærmer man seg i hvert fall grensen mot ond tro, skriver advokaten. Men hensynet til at tilbudsmottageren kan innrette seg i tillit til at tilbudet veier tungt.

Bli den første til å kommentere på "Tapte millioner på en tastefeil i et tilbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.