Tar grep for å hindre fortsatt konkursras blant private tilbydere av hjemmehjelp

Anbud365: Tar grep for å hindre fortsatt konkursras blant private tilbydere av hjemmehjelpDen danske regjeringen, med statsminister Lars Løkke Rasmussen i spissen, har gjort avtale med partiene i Folketinget om å forebygge konkurser i hjemmehjelpen.

Skriv ut artikkelen

Konkurser blant private leverandører av hjemmehjelp på kontrakt med kommunene har ridd Danmark som en mare de siste årene. Nå tar regjeringen i samarbeid med partiene i Folketinget grep. Bruken av private tjenesteytere kan stå i fare. Overordnede begreper som rett prising, gode kontrakter med skarpe krav og dialogbasert samarbeid fylles med konkret innhold. Kommunene skal settes i gang til bli proffere ved inngåelse av kontrakter og gjennom sin leverandørstyring.

I Danmark har det siden 2013 vært så mange konkurser i hjemmehjelp-tjenestene at regjeringen har funnet grunn til å lage en politisk avtale med partiene i Folketinget. Formålet er å forebygge slike konkurser, som er knyttet til kommunenes bruk av private leverandører – enten i fritt valg-ordning eller i øvrig kontraktsforhold.

De private leverandørene, heter det i avtalen, skal bare påta seg oppgaver som de har de nødvendige kvalifikasjoner og ressurser til å utføre faglig korrekt. Kommunene skal også bli bedre til å lære av hverandres erfaringer når det f.eks. gjelder kontraktinngåelse, leverandørstyring og utarbeidelse av beredskapsplaner.

Kvalitetsindikatorer

Partene i avtalen tar bl.a. til orde for innføring av nasjonale kvalitetsindikatorer for eldreomsorgen. Slike vil gjøre det mulig å sammenlikne kvalitet på tvers av kommuner og kan benyttes ved kontraktsinngåelser, løpende dialog og kvalitetsoppfølging med de private leverandørene.

Til hjelp ved kontraktinngåelser skal man kunne finne konkrete verktøy til gjennomføring av anskaffelser, bedre kontrakter og beste praksis regi av udbudsportalen.dk. Kommunene skal ved konkurranser, hvis de ikke utarbeider såkalte kontollbud, foreta en kontrollberegning for å vurdere realismen i tilbudene.  Ved ekstraordinært lave tilbud skal kommunene alltid gå i dialog med leverandøren for å sikre at leverandøren har forstått kommunens kvalitetskrav, fastslås det i den politiske avtalen.

Minimumskrav til gjeld

Det skal dessuten innføres et krav i dansk lovgivning om at kommunene ikke kan inngå kontrakt med private leverandører av hjemmehjelp med ubetalt, forfalt gjeld til det offentlige over 50 000 kroner. I dag er kravet 100 000 kroner i den danske anskaffelsesloven.

I samarbeid med Kommunernes landsforening (KL) skal det søkes å spre erfaringer og redskaper som skal styrke kommunenes muligheter for å se advarselssignaler i form av f.eks. dårlig økonomi eller mislighold av kontraktsforhold. Kommunenes arbeid med leverandørstyring og kvalitetsoppfølging skal følges opp mot slutten av 2019.

Varslere

Mulighetene for at ansatte skal kunne uttale seg kritisk om forholdene på sin arbeidsplass, skal drøftes. Dette er et tiltak som forutsetningsvis skal styrke kommunenes gjennomføring av sin tilsynsplikt.

Dersom likevel konkurs inntreffer, skal kommunene bli bedre stilt til å håndtere en slik situasjon. Ved kontraktinngåelse skal de stille krav om bankgaranti eller tilsvarende, og det forutsettes at de utarbeider beredskapsplaner for hvorledes de skal håndtere konkurser blant leverandører av hjemmehjelp.

Bli den første til å kommentere på "Tar grep for å hindre fortsatt konkursras blant private tilbydere av hjemmehjelp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.