Tester innovasjonspartnerskap, fire nye prosjekter i pipeline

Anbud365: Tester innovasjonspartnerskap, fire nye prosjekter i pipeline- For Difi gir Stavanger-prosjektet viktig innsikt i arbeidet med å bygge veiledning rundt innovasjonspartnerskap. I begynnelsen av november publiserte Difi for eksempel en kontraktsmal for innovasjonspartnerskap, opplyser seniorrådgiver Johan Englund i Difi.

Skriv ut artikkelen

Både i Danmark og Norge tester kommuner nå ut innovasjonspartnerskap. I Norge er det Stavanger som er i gang. Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) er blant dem som bistår kommunen. – For Difi gir prosjektet viktig innsikt i arbeidet med å bygge veiledning rundt innovasjonspartnerskap, sier seniorrådgiver Johan Englund i Difi. I tillegg til Stavanger kommune, er også fire nye prosjekter i pipeline for innovasjonspartnerskap.

Som en av de første danske kommunene prøver Frederiksberg seg på innovasjonspartnerskap. Utgangspunktet er behov oppstått knyttet til konsekvenser av klimaendringer, som kjellere fylt av vann og et overbelastet kloakknett. Det er mye folk som bor i kommunen, men nødvendige klimasikringsløsninger er ikke uten videre tilgjengelige på markedet, skriver nyhetsbrevet denoffentlige.dk.

Nyttig markedsdialog

– Vi hadde en idé om at vårt problem ikke kunne løses umiddelbart, og da vi så satt og snakket med produsenter og leverandører viste det seg at løsningene til dels var der ute, de skulle bare kobles sammen på en annen måte eller utprøves under andre forhold, forteller prosjektlederen i Fredriksberg kommune, Lene Stolpe Meyer.

Markedsdialogen gav 118 forskjellige innovative klimasikringsidéer. Det var utgangspunktet som fikk kommunen til å gå videre med å kunngjøre et innovasjonspartnerskap for å få frem de beste løsningene. Det skal velges opptil tre konsortier, som skal være med på å finne frem til den beste klimaløsning for det aktuelle området i Fredriksberg. Man håper at konsortienes innovative løsninger i tiden fremover kan bli standardmodeller som passer til forskjellige klimautfordringer i kommunene, heter det.

Stavanger i gang

Også i Norge er man i gang med å prøve ut innovasjonspartnerskap. Stavanger kommune tester, som første kommune i Norge, ut den nye anskaffelsesprosedyren. Kommunen ønsker å etablere innovasjonspartnerskap for å utvikle løsninger som øker aktivisering og egenmestring for brukere i korttidsopphold på sykehjem. Målet er at løsningene skal følge brukene til eget hjem. De nye løsningene skal bidra til å optimalisere bruken av korttidsopphold, og redusere antall tilbakevendende innleggelser. Anskaffelsen ble kunngjort den 1. september. Det har vært en stor interesse rundt anskaffelsen, og et stort antall leverandørkonsortier har blitt prekvalifisert til å gi tilbud. Den 16. november løper tilbudsfristen ut. Innovasjon Norge, Nasjonalt program for leverandørutvikling og Difi bistår Stavanger kommune med å etablere innovasjonspartnerskapene.

– For Difi gir prosjektet viktig innsikt i arbeidet med å bygge veiledning rundt innovasjonspartnerskap. I begynnelsen av november publiserte Difi for eksempel en kontraktsmal for innovasjonspartnerskap, opplyser Englund.  

– Hva er det kritiske for å lykkes med innovasjonspartnerskap? 

To ting. For det første må prosjektet være ledelsesforankret på både oppdragsgiver- og leverandørsiden. Dette er viktig for å kunne håndtere uforutsette ting som kan oppstå i prosjektet.  For det andre må begge parter ha kompetanse på gjennomføring av utviklingsprosjekter. Dette er viktig for å sikre fremdrift i prosjektet, og at det utvikles løsninger på reelle virksomhets- og brukerbehov, konstaterer Englund. 

– Er det andre som er klare til å teste innovasjonspartnerskap, melder sin interesse for slikt overfor Difi? 

– Ja, vi får mange henvendelser og spørsmål om innovasjonspartnerskap, sier han. I tillegg til Stavanger kommune, vil det også bli igangsatt 4 nye prosjekter hvor det skal etableres innovasjonspartnerskap. Anskaffende virksomheter vil være Bergen kommune, C3 Center for Connected Care, Sykehuset Østfold og Statens Vegvesen. Samtlige disse prosjekter får støtte fra Innovasjon Norge. I tillegg bidrar Leverandørutviklingsprogrammet og Difi med kompetanse, ressurser og veiledning.

Bli den første til å kommentere på "Tester innovasjonspartnerskap, fire nye prosjekter i pipeline"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.