Tror på mer konkurranseutsetting, men liker det ikke

Anbud365: Tror på mer konkurranseutsetting, men liker det ikkeSvarene viste at 51 prosent fra utkantkommunene mente at det ville bli mer konkurranseutsetting.

Skriv ut artikkelen

Annenhver politiker i utkantkommunene i Danmark tror det blir mer konkurranseutsetting i egne kommuner i årene som kommer. Omtrent like mange mener imidlertid at nok er nok. Dette fremgår av en ny undersøkelse. Mye taler for at det er utkantkommunenes skrantende økonomi som gjør at mange der tror at konkurranseutsetting kommer fordi det må spares penger.

Det er Dansk Erhverv som har gjennomført en undersøkelse blant 539 danske kommunalpolitikere. Det gjorde de i oktober i 2015. Ett av spørsmålene gjaldt forventninger til omfanget av konkurranseutsetting i egen kommune i årene fremover.

Svarene viste at 51 prosent fra utkantkommunene mente at det ville bli mer konkurranseutsetting. Tilsvarende tall for bykommunene København, Aalborg og Aarhus var 35 prosent. 42 prosent av politikerne fra typiske landkommuner tror imidlertid at det blir mer konkurranseutsetting i tiden fremover.

Paradokset i svarene er at 45 posent av politikerne fra utkantkommunene samtidig mener at omfanget av konkurranseutsettingen nå, er passende. Tilsvarende tall for politikere i landkommune er 46 prosent, mens bare 36 prosent av politikerne i de store bykommunene mener omfanget nå er passende.

 

Tolkning

En av Dansk Erhvervs tolkninger av paradokset er at politikere fra utkantkommunene i høyere grad har en fornemmelse av at deres kommune er økonomisk presset, og derfor vil være tvunget til å prioritere tiltak som konkurranseutsetting som kan skape effektivitet og besparelser. Det er en tendens, heter det i foreningens tolkning, at mange kommunalpolitikere ser på konkurranseutsetting som en måte å senke prisene på snarere enn en samlet løsning til å oppnå høyere effektivitet og da også mer kvalitet pr. krone.

Konkurranseutsettingen i kommunesektoren i Danmark har økt gradvis. Fra 24,9 prosent i 2010 til 26,4 i 2015.  Prosentandelen viser hvor stor del av kommunebudsjettet som går med på å betale til private som på kontrakt utfører kommunal virksomhet.

Den danske regjeringen ønsker å skyve på, slik at andelen konkurranseutsetting øker. Ett av virkemiddel er å innføre måltall, det vil si hvor mye det offentlige skal bruke på konkurranseutsatte oppgaver.

Bli den første til å kommentere på "Tror på mer konkurranseutsetting, men liker det ikke"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.