Truer danske kommuner til å øke farten i konkurranseutsettingen

Anbud365: Truer danske kommuner til å øke farten i konkurranseutsettingenØkonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille i Danmark er overbevist om at mange kommuner og regioner gjerne vil bruke flere private leverandører – også på noen av de velferdsområdene der vi kanskje ikke ser det så ofte (foto: Niels Hougaard).

Skriv ut artikkelen

Regjeringen i Danmark truer kommunene og regionene med riset bak speilet – innføring av måltall – dersom de ikke konkurranseutsetter mer. De må få opp farten, skriver økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille i en kronikk i mediene. Det er enighet om å øke andelen konkurranseutsatte oppgaver, men utviklingen er mer eller mindre gått i stå. For ministeren er det et spørsmål om å teste oppgaver i markedet, ikke et ideologisk prosjekt.

Dansk Regioner og Kommunernes Landsforening (KL) er enige med regjeringen om at flere kommunale og regionale oppgaver skal konkurranseutsettes. Regjeringen har, skriver ministeren i sin kronikk, en klar ambisjon om at flere oppgaver skal teste i markedet. Dessverre er utviklingen på dette området nesten gått i stå. Det er ergerlig for det er et stort potensial i å sende flere oppgaver ut på anbud i hele den offentlige sektoren.

Kommunene konkurranseutsatte i 2017 27,1% av de oppgaver som egner seg for formålet, mot 26,9% året før. De siste fem årene er konkurranseutsettingen i gjennomsnitt økt med 0,4 prosentpoeng pr. år. Regjeringen i Danmark lanserte for en tid tilbake måltall for konkurranseutsettingen. Det dreier seg om hvor mye som skal være konkurranseutsatt innen 2025 målt i andel av de oppgaver som det er mulig å konkurranseutsette:

Måltall for konkurranseutsetting

  • I kommunene er andelen i dag 27,1% – det foreslåtte måltallet er 35%
  • Når det gjelder regionene er andelen i dag 19,1% – regjeringen foreslår 25%
  • I statlig sektor er andelen i 2017 28,8% – forslaget lyder på 35%

Da regjeringen i våres forhandlet med Danske Regioner og KL nådde den ikke frem med sitt krav om måltall.  Sto det til meg, skriver Ammitzbøll-Bille, var det selvfølgelig hele regjeringsutspillet som ble gjennomført. Konkurranseutsetting er ikke et ideologisk prosjekt, det er en fornuftig øvelse i å sikre at vi får mest mulig velferd for våre skattekroner.

Han viser til enigheten med Danske Regioner og KL om mer konkurranseutsetting, og bedyrer at han vil følge opp. Nå får vi se om det skjer noe, fremholder han, og:

Klar til å innføre måltall

– Ellers er jeg parat til å gå videre med måltall, understreker ministeren, og minner om at man allerede har gjort de for statlig sektor. Økt konkurranse skaper nemlig ofte billigere og bedre løsninger av de offentlige oppgavene – og det er hva vi har brukt for.

Han er overbevist om at mange kommuner og regioner gjerne vil bruke flere private leverandører – også på noen av de velferdsområdene der vi kanskje ikke ser det så ofte. Men det krever mot å gjøre tingene på en ny måte, ifølge ministerens kronikk.

Bli den første til å kommentere på "Truer danske kommuner til å øke farten i konkurranseutsettingen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.